Pereiti į pagrindinį turinį

Paliaubomis dar nekvepia

2012-11-22 23:59
Paliaubomis dar nekvepia
Paliaubomis dar nekvepia / "Reuters" nuotr.

Tarpininkams bandant numalšinti karinį konfliktą tarp Izraelio ir palestiniečių grupuotės "Hamas", Tel Avivą vakar sudrebino autobuso sprogimas, nugriaudėjęs netoli Lietuvos ambasados.

Dramatiška padėtis

Mažiausiai 17 žmonių buvo sužeista, kai vakar Tel Avivo centre sprogo autobusas. Izraelio valdžia pareiškė, kad tai buvo "teroro išpuolis". Pareigūnai įtaria, kad sprogmuo buvo padėtas pačiame autobuse, ir pradėjo ieškoti įtariamųjų.

Sprogimas nugriaudėjo vos už pusės kilometro nuo Lietuvos ambasados. Tai vakar patvirtino ambasadorius Izraelyje Darius Degutis, jis situaciją pavadino gana dramatiška.

Pasak diplomatinės misijos vadovo, miesto centre po įvykio judėjimas apribotas, saugumo priemonių imasi ir pati ambasada.

"Visa tai įvyko netoli ambasados, maždaug 500 m atstumu. Visas perimetras uždarytas, teigiama, kad teroristas ar keli teroristai gali būti netoli, beveik visas centrinis Tel Avivas yra užblokuotas ir maksimaliai ribojamas žmonių judėjimas, – pasakojo ambasadorius. – Situacija iš tiesų gana dramatiška. Kiek yra mūsų galimybių, tokių saugumo priemonių imamės. Vengiama ir draudžiama žmonėms išeiti į gatves, raginama vengti būti žmonių susibūrimo vietose, važiuoti viešuoju transportu ir bereikalingai slampinėti, vaikštinėti po miestą ten, kur nereikia."

Priminė intifadą

Sprogimas nugriaudėjo tuo metu, kai JAV valstybės sekretorė Hillary Clinton atvyko į Izraelį derėtis su premjeru Benjaminu Netanyahu, kaip būtų galima nutraukti pastarąją savaitę vykusį kraujo liejimą Gazos Ruože. Vienas JAV ambasados atstovas patvirtino, kad juodu tariasi jau antrąkart per pastarąsias dvi dienas.

"Buvo sužeista 17 žmonių, vieno iš jų būklė apysunkė, dar trijų – vidutinė, o septyni buvo sužeisti lengvai", – greitosios pagalbos atstovas Zaki Helleris sakė visuomeniniam radijui.

Jis pridūrė, kad dar šešiems žmonėms buvo suteikta pagalba dėl patirto šoko.

Policija nurodė, kad sprogimas įvyko gatvėje netoli Kirijos – didelio Izraelio gynybos ministerijos komplekso.

Televizijos reportažuose matomas autobusas išdaužytais langais, jo korpusas sulankstytas sprogimo jėgos. Šie vaizdai atgaivino prisiminimus apie 2000–2005 m. vykusią intifadą, palestiniečių sukilimą.

Raketos skrieja toliau

Izraelis pastarąją savaitę buvo įsitraukęs į kruviną konfrontaciją su palestiniečių kovotojais Gazos Ruože. Apsišaudymas raketomis tęsėsi ir vakar. Tel Avivas atakavo futbolo stadioną Gazos Ruože, o palestiniečiai atsakė paleisdami daugiau raketų į Izraelio teritoriją.

Per konfliktą jau žuvo maždaug 140 palestiniečių ir penki izraeliečiai.

Paliaubos, kurias buvo ketinama paskelbti vidurnaktį į trečiadienį, taip ir neįsigaliojo konflikto pusėms nepasiekus sutarimo. Izraelis reikalauja nutraukti bet kokias atakas iš Gazos Ruožo ir užkirsti kelią "Hamas" ginkluotis. "Hamas" reikalauja nutraukti Gazos Ruožo blokadą ir sustabdyti tikslines palestiniečių žudynes.

"Hamas" pasveikino ataką

"Hamas" atstovai per Gazos mečetės, stovinčios priešais Šifos ligoninę, garsiakalbius gyrė vakarykštę autobuso ataką.

"Dievas visų didžiausias. Įvykdyta operacija sionizmo širdyje", – sakė kalbėtojas.

"Hamas" sveikina šią kankinystės operaciją ir patvirtina, kad tai natūralus atsakas į Dallu šeimos žudynes ir palestiniečių civilių likvidavimą", – buvo sakoma pranešime.

Kalbėtojas omenyje turėjo devynis vienos Gazos šeimos narius, kurie žuvo sekmadienį per Izraelio oro ataką.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų