Pandeminei situacijai blogėjant, Lenkija griebiasi privalomų skiepų

  • Teksto dydis:

Pandeminei situacijai negerėjant, kaimynė Lenkija griebiasi privalomų skiepų nuo COVID-19. Pavasarį privalomai skiepys mokytojus, medikus, policininkus ir karius. Kitur Europoje tendencijos irgi panašios, praneša LNK.

Griebėsi privalomų skiepų

Lenkija dėl pandemijos dar labiau varžys. Nuo šio mėnesio vidurio ribos žmonių skaičių restoranuose, teatruose ir bažnyčiose, o jau pavasarį skiepai nuo COVID-19 bus privalomi lenkų medikams, kariams, ugniagesiams ir policijai.

„Nuo kovo 1 d. mūsų tikslas – kad sveikatos priežiūros ir saugos tarnybų darbuotojai bei mokytojai būtų privalomai skiepijami nuo COVID-19“, – sakė Lenkijos sveikatos viceministras Waldemaras Kraska.

Keliautojams – irgi naujovės. Nuo gruodžio 15 d. atskrendantys į Lenkiją iš ne Šengeno erdvės turės pateikti neigiamą COVID-19 testą, darytą ne anksčiau kaip prieš parą.

Lenkijoje visiškai pasiskiepiję tik maždaug 54 proc. gyventojų. Tai – vienas prasčiausių rodiklių Europos Sąjungoje. Kai kuriuos skiepytis priverčia tik reanimacijoje atsidūrę draugai.

Keli draugai guli ligoninėje, vieno būklė ypač sunki. Jam 32 metai, jis buvo sveikas, sportiškas vyras.

„Keli draugai guli ligoninėje, vieno būklė ypač sunki. Jam 32 metai, jis buvo sveikas, sportiškas vyras, o dabar 90 proc. jo plaučių yra užpildyti skysčiu. Gali mirti, o į reanimaciją nepakliūva, nes pacientų tiek daug, kad guli koridoriuje“, – pasakojo varšuvietis Andrzejus Wiazeckis.

Kitur – privaloma vakcinacija senjorams

O Graikija privalomai gena skiepytis visus, kam per 60 metų. Pirmojo skiepo privalo užsiregistruoti iki žiemos vidurio. Atsisakantiems vakcinuotis pensininkams kas mėnesį grės bauda – 100 eurų.

„Šimto eurų bauda – puiku. Mano pensija maža, bet aš skiepijuosi ne dėl to. Skiepytis reikia dėl sveikatos“, – kalbėjo vienas graikas.

„Ar noriu skiepytis? Kas per klausimas! Noriu, kad pandemija baigtųsi“, – antrino kitas.

Ispanija jau kitą savaitę pradės skiepyti vaikus nuo 5 iki 11 metų.

„Amerikoje virš 5 mln. vaikų jau paskiepyti ir nėra jokio neigiamo poveikio. Geros žinios“, – komentavo pediatrė Maria Garce Sanchez.

Jaunesnių nei 12 metų  vaikų skiepijimui Europos vaistų agentūra rekomenduoja „Pfizer-BioNTech“ kurtą vakciną, tik mažesnio tūrio.

 

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių