PAR atmeta rusišką „Sputnik“ vakciną baimindamasi ŽIV plitimo

Pietų Afrikos Respublikos (PAR) sveikatos produktų reguliuotoja pirmadienį pareiškė, kad nepatvirtins Rusijos „Sputnik V“ COVID-19 vakcinos, nes nerimauja, kad ji gali padidinti ŽIV infekcijos riziką tarp vyrų.

Sprendimas buvo priimtas remiantis ankstesniais tyrimais, kai buvo tikrinamos modifikuotos adenoviruso formos – viruso tipo, kuris sukelia kvėpavimo takų infekcijas, žinomos kaip Ad5 ir esančios Rusijos vakcinoje, sauga.

„Naudojant„ Sputnik V „vakciną PAR, kur yra didelis ŽIV paplitimas ir dažnis, gali padidėti rizika, kad skiepyti vyrai gali užsikrėsti ŽIV“, – sakoma PAR sveikatos produktų reguliavimo tarnybos (SAHPRA) pranešime. Jame pabrėžiama, kad bendrovė, pateikusi paraišką dėl „Sputnik V“ naudojimo PAR, neturėjo įrodymų, kad formulė bus saugi „esant dideliam ŽIV paplitimui“. „Tačiau „Sputnik V“ vakcinos įvertinimas lieka atviras, kad būtų galima pateikti atitinkamus saugos duomenis, pagrindžiančius paraišką“, – priduriama jame.

„Sputnik V“ sukūręs Rusijos „Gamaleya“ centras pareiškė, jog pateiks informaciją, kuri parodytų, jog SAHPRA susirūpinimas yra „visiškai nepagrįstas“. „Spėlionės dėl ryšio tarp 5 tipo adenovirusinių vakcinų ir ŽIV perdavimo didelės rizikos grupėse grindžiamos nedidelio masto tyrimais“, – sakoma pranešime.

Pietų Afrikos Respublikoje, kurią pandemija paveikė labiausiai Afrikoje, yra ir didžiausias pasaulyje ŽIV užsikrėtusių žmonių skaičius. Šalis patiria sunkumų dvejodama dėl vakcinų. Vos ketvirtadalis iš 40 mln. žmonių, kuriuos siekiama paskiepyti iki 2022 m. pradžios, šiandien yra visiškai paskiepyti.

Šią savaitę PAR ketina pradėti skiepyti vaikus nuo 12 metų ir siūlo revakcinaciją kai kuriems imuninės sistemos sutrikimų turintiems piliečiams. Šiuo metu siūloma vienos dozės „Johnson & Johnson“ vakcina, kurioje taip pat yra adenoviruso, bet kitokio tipo, taip pat ir „Pfizer/BioNTech“ skiepai. Kinijoje pagaminta „Sinovac“ irgi patvirtinta.

Pasaulio sveikatos organizacija dar nesuteikė „Sputnik V“ žalios šviesos skubiam naudojimui, nors ja skiepijama mažiausiai 45 šalyse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimui

Anonimui portretas
su proteliu susipykai?

Anonimas

Anonimas portretas
Rusai pavoge vakcinos formule pas britus, ir giriasi kad cia ju. Pats Putinas sake, kad kiti tegul kuria, o mes cap carap. Amzini vagisiai. Gieda pries pasauli.

EILINIS LIETUVOS AMTELĖJIMAS ANT RUSIJOS...

EILINIS LIETUVOS AMTELĖJIMAS ANT RUSIJOS... portretas
Tą proga girdėtas naujas anekdotas. Grįžo G.Landsbergis iš Rusijos ir giriasi: "Apšikau Raudonąją Aikštę". Jo klausia: "O ką į tai rusai"? Atsakymas: "Niekas nesužinojo - pašikau į savo kelnes"...
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių