Pereiti į pagrindinį turinį

PAR gali pasitraukti iš Tarptautinio baudžiamojo teismo

2015-06-26 06:55
BNS inf.
Reuters nuotr.

Pietų Afrikos Respublika (PAR) ketvirtadienį pagrasino nutraukti savo narystę Tarptautiniame baudžiamajame teisme (TBT), įsiplieskus ginčui dėl vyriausybės atsisakymo suimti Sudano prezidentą Omarą al Bashirą (Omara Baširą), kuris yra kaltinamas prisidėjęs prie genocido.

O.al Bashiras, kuris yra ieškomas TBT dėl dalyvavimo genocide, karo nusikaltimuose ir nusikaltimuose žmoniškumui, praeitą savaitę išskrido iš PAR po Afrikos Sąjungos viršūnių susitikimo, nors Pretorijos teismas buvo uždraudęs jam išvykti, kol bus nuspręsta, ar Sudano lyderis turi būti suimtas.

PAR vyriausybė, kurią dėl nesugebėjimo suimti O.al Bashirą kritikavo TBT, žmogaus teisių organizacijos, opozicija ir kitų šalių vyriausybės, pareiškė nusprendusi persvarstyti savo ryšius su tarptautiniu tribunolu.

„Pietų Afrika gali kaip kraštutinę priemonę ... svarstyti pasitraukimą iš TBT“, – žurnalistams sakė prezidentūros departamento ministras Jeffas Radebe (Džefas Radebė).

„Toks sprendimas bus priimtas tik tuo atveju, jeigu Pietų Afrika išnaudos visas kitas priemones pagal Romos statuto sąlygas“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje TBT steigiamąją sutartį.

Vyriausybė tvirtino, kad O.al Bashiras, dalyvaudamas AS viršūnių susitikime, turėjo teisinę neliečiamybę.

Tačiau trečiadienį Pretorijos Aukštasis Teismas atmetė šį argumentą, sakydamas, kad vyriausybė privalėjo suimti Sudano lyderį.

Ketvirtadienį duodamas parodymus teismui PAR imigracijos tarnybos vadovas kėlė prielaidą, kad O.al Bashiras iš šalies paspruko slapta.

Imigracijos tarnybos direktorius Mkuseni Apleni (Mkusenis Aplenis) sakė, kad oro uosto pareigūnai žinojo nurodymą neleisti O.al Bashirui išvykti PAR, bet jo paso nebuvo tarp dokumentų, pateiktų imigracijos pareigūnui, kuris budėjo, kai keleiviai buvo laipinami į tą lėktuvą.

Jis sugebėjo įsėsti į lėktuvą, nes „VIP skrydžių keleiviai asmeniškai neprisistato budinčiam imigracijos pareigūnui“, sakoma M.Apleni parodymuose, su kuriais susipažino naujienų agentūra AFP.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų