Pereiti į pagrindinį turinį

Po atakos bažnyčioje popiežius vyksta į jaunimo festivalį Lenkijoje

Popiežius Pranciškus trečiadienį vyksta į Lenkiją, į tarptautinį katalikų jaunimo festivalį, su misija skatinti atvirumą migrantams, kurią apsunkino džihadisto įvykdyta kunigo žmogžudystė Prancūzijoje.

Brutalus pagyvenusio kunigo nužudymas šį antradienį, mišių metu, metė šešėlį ant šimtų tūkstančių maldininkų tikėjimo šventės Krokuvoje ir dar labiau padidino susirūpinimą saugumu.

Du ginkluoti vyrai, kuriuos vėliau nušovė policija, įsiveržė į bažnyčią per mišias Sent Etjene diu Ruvrė, paėmė įkaitais mažiausiai penkis žmones, tada perrėžė gerklę kunigui ir paliko sunkiai sužeistą kitą asmenį.

Ši ataka, už kurią atsakomybę prisiėmė „Islamo valstybė“ (IS), taip pat apsunkino Pranciškaus užduotį ginti migrantus, pasitarnaudama Lenkijos premjerės Beatos Szydlo (Beatos Šydlo) ir jos dešiniųjų vyriausybės argumentams. Lenkija saugumo sumetimais atsisako priimti pabėgėlius.

79 metų Pranciškus Krokuvos Vavelio pilyje susitiks su Lenkijos prezidentu Andrzejumi Duda (Andžejumi Duda), o paskui miesto katedroje, už uždarų durų, atsakinės į klausimus per susitikimą su šalies vyskupais.

Popiežius, kuris išreiškė savo „skausmą ir siaubą“ dėl minimo kunigo „barbariško nužudymo“, tikriausiai pasmerks religinį smurtą ir krikščionių persekiojimą, tuo pačiu perspėdamas Europą nepasiduoti ksenofobijai.

Būdamas ištikimas sau, Pranciškus, nepaisydamas virtinės teroro išpuolių prieš civilius žmones įvairiose Europos vietose, atsisako paisyti susirūpinimo saugumu ir vizito metu kai kada važinės savo atviru papamobiliu.

„Visi gedime“

„Pasaulio jaunimo diena yra didelė šventė ir mes tikimės, kad ataka Prancūzijoje jos nesužlugdys“, – sakė katalikiškos informacijos agentūros KAI vadovas Marcinas Przeciszewskis (Marcinas Pšeciševskis), grupėms tikinčiųjų antradienį susirinkus pasimelsti už nužudytą prancūzų kunigą.

Viena 20-metė prancūzų maldininkė, kuri prisistatė vardu Elisabeth (Elizabet), sakė: „Galvoju, kad visi kažkokiu mastu gedime, tai – neišvengiama.“

„Tai turi būti vilties PJD (Pasaulio jaunimo diena)“, – pridūrė ji.

Krokuvoje antradienį vakare pasimelsti buvo susirinkusi prancūzų maldininkų grupė.

Geriausias atsakas smurtui yra meilė, taika ir malda“, – sakė vienas iš jų, Pierre'as Darme'as (Pjeras Darmas), kai kuriems jo draugams meldžiantis užmerktomis akimis.

Popiežius tikriausiai turės papildomai padirbėti, kad patrauktų savo pusėn velionio popiežiaus ir šventojo Jono Pauliaus II tėvynainius.

Charizmatiškasis Jonas Paulius II, kuris yra giriamas dėl savo vaidmens nuverčiant komunizmą, rėmė konservatyvius katalikų judėjimus ir šis palikimas nelabai dera su dabartinio argentiniečių popiežiaus bandymais puoselėti lankstesnę, užjaučiančią Bažnyčią.

„Lenkijos katalikai tikriausiai sutiks ne tą popiežių, kokio iš tikrųjų nori, bet, atsižvelgiant į jų dabartinę socialinę ir politinę situaciją, jie galbūt gauna kaip tik tokį, kokio jiems reikia“, – svetainėje Cruxnow.com rašė Vatikano ekspertas Johnas Allenas (Džonas Alenas).

„Išmėginimo metas“

Europai bandant susitvarkyti su didžiausia prieglobsčio prašytojų banga nuo Antrojo pasaulinio karo laikų, Pranciškus ne kartą ragino ginti pažemintuosius ir persekiojamuosius, ir savo žodžius parėmė darbais – Romoje priglausdamas musulmonų sirų šeimas.

Tačiau Lenkija atsisakė dalyvauti Europos Sąjungos (ES) susitarime dėl migrantų, jūra pasiekiančių Italijos ir Graikijos krantus, paskirstymo.

„Pranciškaus, kaip tikimasi, laukia išmėginimo metas“, – katalikų savaitraštyje „The Tablet“ rašė Christopheris Lambas (Kristoferis Lambas).

Daug Lenkijos vyskupų „nesutinka su jo popiežiavimo kryptimi“, ypač – su Pranciškaus raginimais atverti Bažnyčios duris tradiciškai „nusidėjėliais“ laikomiems žmonėms, tokiems kaip vienišos motinos ir išsiskyrę bei naują santuoką sudarę žmonės.

Minėtas neoficialus susitikimas su Lenkijos Bažnyčios lyderiais suteiks pontifikui progą paraginti nesutinkančius vyskupus iš naujo apgalvoti savo poziciją.

Tuo pačiu metu jis gali pasinaudoti proga padrąsinti konservatorių vyriausybę ir Bažnyčią joms siekiant uždrausti visus abortus.

Vienas svarbiausių jo vizito elementų bus susitikimas su Holokaustą išgyvenusiais žmonėmis buvusioje nacių mirties stovykloje Aušvice, kur jis taip pat melsis už 1,1 mln. tos stovyklos aukų, daugiausia – žydų.

Penkių dienų kelionė baigsis įprastomis popiežiaus vigilija ir mišiomis.

Renginyje laukiama iki 2 mln. žmonių

Būdamas ištikimas sau, Pranciškus, nepaisydamas virtinės teroro išpuolių prieš civilius žmones įvairiose Europos vietose, atsisako paisyti susirūpinimo saugumu ir vizito metu kai kada važinės savo atviru papamobiliu.

Savaitgalį čia vyks kulminaciniai renginiai ir baigiamosios mišios, kurias aukos popiežius. Organizatoriai skaičiuoja, kad į renginius, kurie truks iki sekmadienio, atvyks iki dviejų milijonų žmonių.

Po pastaruoju metu kelias Europos šalis sudrebinusių išpuolių imtasi griežtų saugumo priemonių. Renginio saugumu rūpinasi beveik 40 tūkstančių policininkų ir kitų pareigūnų. Lenkijos policija Pasaulio jaunimo dienų išvakarėse sulaikė irakietį, įtariamą planavus išpuolį. Jis lankėsi Krokuvoje ir Lodzėje. Pasaulio jaunimo dienos – kas trejus metus vykstantis katalikų bažnyčios renginys.

Didžiausiame krikščioniškame jaunimo renginyje pasaulyje dalyvauja ir per pusantro tūkstančio jaunuolių iš Lietuvos. Į Lenkiją negalėję vykti lietuviai šeštadienį rinksis Vilniuje, prie Baltojo tilto, kur bus tiesiogiai iš Krokuvos transliuojamas susitikimas su popiežiumi. Pasaulio jaunimo dienos – kas trejus metus vykstantis katalikų bažnyčios renginys. Lenkijoje jos vyksta antrą kartą –1991 m. Pasaulio jaunimo dienos buvo surengtos Čenstakavoje. Pastarąjį kartą Pasaulio jaunimo dienos vyko Rio de Žaneire 2013 metais.

Kreipimąsi į tūkstančius jaunuolių, susirinkusių Buonios laukymėje Krokuvos viduryje, mišias aukojantis pradeda itališkai, kaip kalbama Vatikane, vėliau ilgametis Jono Pauliaus II pagalbininkas kreipiasi kuo daugiau kalbų, siekdamas, kad visi susirinkę pasijustų kaip namuose.

Šimtams tūkstančių susirinkusių katalikų saugoti sukviesta 40 000 pareigūnų, laikinai grąžinta sienų su kaimynėmis iš Europos Sąjungos kontrolė. Lenkų pasieniečiai šiuo metu netgi negali išeiti vasaros atostogų, tačiau nebijoti krikščionius skatinusio Jono Pauliaus II gimtinėje iki sekmadienio vyksiančiose Jaunimo dienose svarbiausia žinia vis dėlto – palaimintieji gailestingieji: jie susilauks gailestingumo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų