Pasiektas susitarimas dėl tvarkos pasienyje tarp Gibraltaro ir Ispanijos

Madridas pasiekė susitarimą su Londonu dėl tvarkos pasienyje tarp Gibraltaro ir Ispanijos, likus kelioms valandoms iki „Brexit“ visiško įsigaliojimo, ketvirtadienį pranešė ispanų diplomatijos vadovė.

„Mes pasiekėme pirminį susitarimą su Jungtine Karalyste, kuris bus pagrindas būsimai Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės sutarčiai dėl Gibraltaro“, – žurnalistams Madride sakė užsienio reikalų ministrė Arancha Gonzalez Laya (Aranča Gonsales Laja).

Ministrė nurodė, kad Gibraltaras taps Šengeno erdvės dalimi, siekiant užtikrinti sklandų judėjimą pasienyje tarp šios Britanijos valdos ir Ispanijos.

„Šiuo (susitarimu) tvora pašalinama, Šengenas taikomas Gibraltarui... tai leis panaikinti kontrolę tarp Gibraltaro ir Ispanijos“, – žurnalistams sakė Ispanijos diplomatijos vadovė.

Nors Britanija per Kūčias pasiekė paskutinės minutės susitarimą su ES dėl prekybos santykių po „Brexit“, visiškai įsigaliosiančio Didžiajam Benui Londono centre ketvirtadienį išmušus 23 val. (penktadienio 0 val. Briuselio, 1 val. Lietuvos laiku), jame nebuvo išspręstas Gibraltaro klausimas.

Ispanijai pavyko įtikinti ES atsieti Gibraltaro klausimą nuo pagrindinių „Brexit“ derybų. Todėl Madridas visas derybas vedė tiesiogiai su Gibraltaru ir Londonu.

Gibraltarą, britų dar vadinamą Uola, Britanija valdo nuo 1713 metų, tačiau Ispanija seniai reiškia pretenzijas į šią teritoriją. Tris šimtmečius šis strategiškai svarbus uolėtas kyšulys užtikrino britų laivynui siauro vandens kelio iš Viduržemio jūros į Atlanto vandenyną kontrolę.

Daugiau nei 15 tūkst. žmonių gyvena Ispanijoje, bet dirba Gibraltare. Jie sudaro apie pusę visos darbo jėgos Gibraltare. Salos gyventojai, kurių yra apie 34 tūkst., griežtai pasisakė prieš JK išstojimą iš ES.

2016-ųjų „Brexit“ referendume 96 proc. rinkėjų Gibraltare balsavo už tolesnę narystę Bendrijoje. Jų nuomone, narystė Bendrijoje užtikrino Gibraltarui daugiau svertų santykiuose su Madrido vyriausybe.

Gibraltaro vyriausiasis ministras Fabianas Picardo (Fabianas Pikardas) neseniai Ispanijos radijui „Cadena SER“ sakė, kad „susitarimas pagal Šengeno modelį būtų pozityviausias rezultatas“, kuris palengvintų sienos tarp Gibraltaro ir Ispanijos kirtimą. Kasmet užfiksuojama apie 30 mln. šios sienos kirtimo atvejų.

Šengeno erdvei, kur leidžiama laisvai, be patikrų judėti žmonėms ir prekėms, priklauso dauguma iš 27 ES narių, taip pat Norvegija, Islandija, Šveicarija ir Lichtenšteinas. Tiesa, dėl koronaviruso pandemijos kai kurios šalys vėl laikinai įvedė sienų kontrolę.

JK Šengeno erdvei nepriklauso.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Skaitytojas

Skaitytojas portretas
Good news!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių