Pereiti į pagrindinį turinį

Pasipriešinimas stiprėja

2010-10-15 23:59
Statistika: tarptautinės pajėgos Afganistane šiemet patyrė daugiau nuostolių negu pernai.
Statistika: tarptautinės pajėgos Afganistane šiemet patyrė daugiau nuostolių negu pernai. / "Reuters" nuotr.

Afganistane žuvusių karių skaičius didėja beveik kasdien. Kartu auga gyventojų nepasitenkinimas ir teroristų aktyvumas.

Šiemet aukų daugiau

Afganistano vakaruose vakar sprogus bombai žuvo trys NATO vadovaujamų Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (ISAF) kariai. Išsamesnių duomenų apie žuvusių karių tapatybę ir šio išpuolio vietą nebuvo pateikta. Afganistano vakaruose tarnauja Lietuvos, JAV, Ispanijos ir Italijos kariai.

Išpuolis įvykdytas kitą dieną po to, kai pietinėje ir rytinėje Afganistano dalyse žuvo šeši NATO kariai.

Nuo metų pradžios Afganistane žuvo jau 584 tarptautinių pajėgų kariai – dešimtadaliu daugiau negu per tą patį laikotarpį pernai.

Iliuzijos pabaiga

Išpuolių šiemet pagausėjo Afganistano Goro provincijoje, kurioje tarnauja Lietuvos kariai. Šią savaitę prie Lietuvos vadovaujamos provincijos atkūrimo grupės stovyklos susisprogdino savižudis. Aukų pavyko išvengti.

Politologas Egdūnas Račius teigia, kad Goro provincijoje auga nepasitenkinimas, todėl smurto atvejai gali tik dažnėti.

"Bet nedarykime klaidos ir nemanykime, kad mes kalbame apie Talibaną – tai tikrai ne Talibanas. Yra žmonių, kurių lūkesčiai netenkinami jau daugelį metų, ir dalis kaltės neabejotinai tenka Lietuvos Respublikai. Goro provincijoje, kuri yra pati skurdžiausia, kaip niekur kitur žmonės yra nusivylę okupacinėmis pajėgomis, centrine valdžia ir, aišku, Lietuvos vaidmeniu. Turbūt maitintis tomis iliuzijomis, kad mus ten myli, nes esame šaunūs, jau nebegalime", – sakė ekspertas.

"Al Qaedos" grėsmė

Ekspertai teigia, kad tarptautinė teroristų organizacija "Al Qaeda" bando išnaudoti afganistaniečių nepasitenkinimą ir įtraukti juos į savo gretas. Ji verbuoja jaunuolius mažose religinėse mokyklose, platina propagandinę medžiagą, stiprina ryšius su Talibanu.

Spalio 8 d. per sprogimą mečetėje žuvęs Kundūzo provincijos gubernatorius Mohammadas Omaras anksčiau buvo įspėjęs apie augančią "Al Qaedos" grėsmę.

"Al Qaeda" nuginklavo kelis Talibano vadus Kundūzo provincijoje, kurie pradėjo derybas su vyriausybe. Provincijoje veikia dešimtys "Al Qaedos" kovotojų, kuriems padeda talibai", – prieš žūtį sakė M.Omaras.

Priešai vienijasi

Pasak ekspertų, Afganistano sukilėliai ir tarptautiniai teroristai padeda vieni kitiems. Talibai gali užtikrinti saugumą, o "Al Qaeda" – ekspertų, finansinę ir techninę paramą.

"Afganistano kaimietis nesugebėtų pagaminti šiuolaikiškos bombos arba savižudžio diržo. Tai yra organizuoto ir gerų ekspertų turinčio teroristų tinklo darbas", – paaiškino Afganistano nacionalinio saugumo patarėjas Ranginas Dadfaras Spanta.

Buvęs sukilėlis ir dabartinis Senato narys Mawlawi Arsala Rahmani pritaria, kad Talibanas ir "Al Qaeda" pastaruoju metu labai suartėjo.

"Augant poreikiams, auga ir Talibano priklausomybė nuo tų, kurie gali padėti", – teigė jis.


Nauja strategija

NATO valstybių gynybos ir užsienio reikalų ministrai vakar susitiko Briuselyje aptarti naujos Aljanso strategijos, kuri turėtų būti priimta dar šiemet ir atverti naują puslapį NATO istorijoje. Strategijos projekte kalbama apie XXI a. grėsmes, pradedant kibernetinėmis atakomis ir baigiant raketų atakomis bei pasauliniu terorizmu.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų