Paviešintos žinutės: JAV diplomatas spaudė Ukrainą pradėti tyrimą prieš J. Bideną

Kaip rodo ketvirtadienį paviešintos žinutės, Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui buvo daromas spaudimas pradėti tyrimą, kurio siekęs Donaldas Trumpas, nes tik tokiu atveju jam būtų suteiktas kvietimas į Vašingtoną.

JAV prezidentas D. Trumpas kaltinamas V. Zelenskio spaudimu, kad šis ištirtų D. Trumpo varžovo 2020 metų prezidento rinkimuose Joe‘o Bideno veiklą mainais už 400 milijonų dolerių karinę paramą – pastarasis skandalas paragino prieš JAV prezidentą pradėti apkaltos tyrimą.

Ketvirtadienį Atstovų rūmų demokratų išleistos žinutės rodo, kad jog buvęs JAV specialusis pasiuntinys Ukrainoje v, rašydamas V. Zelenskio pasiuntiniui Andrejui Jermakui, pažadėjo naująjį Ukrainos vadovą pakviesti vizito į Vašingtoną, jei jis surengtų minėtą tyrimą.

„Štai, kas girdėti iš Baltųjų Rūmų – jei prezidentas Zelenskiui suteiks D. Trumpui akstiną patikėti, jog ištirs, „iš esmės išsiaiškins, kas įvyko 2016 metais, tada mes patikslinsime vizito į Vašingtoną datą. Sėkmės!“, K. Volkeris rašė liepos 25 dieną.

D. Trumpo skambutis, kuriuo jis ragino V. Zelenskį ištirti Bidenų veiklą mainais už karinę paramą, buvo įvykdytas tą pačią dieną. Kelios dienos prieš prezidentų pokalbį, K. Volkeris JAV ambasadoriui ES Gordonui Sondlandui parašė, jog svarbiausia, kad „V. Zelenskis pasakytų, kad padės vykdyti tyrimą“.

Ketvirtadienį Atstovų rūmų teisininkai surengė aštuonias valandas trukusį pokalbį su K. Volkeriu, kuriuo metu aiškinosi šio žmogaus vaidmenį, talkinant D. Trumpui ir jo asmeniniam advokatui Rudy'ui Giuliani, galimai ieškojusiems užsienio valstybių paramos, kišantis į JAV prezidento rinkimus.

Apkaltos tyrimo procesui pamatus padėjo informatorius, kol kas identifikuojamas kaip JAV žvalgybos darbuotojas, į vyriausybę kreipęsis dėl nerimą keliančio D. Trumpo ir V. Zelenskio pokalbio telefonu.

„Dalyvavimas tokioje stulbinamoje piktnaudžiavimo galia veikloje vidury baltos dienos neatleidžia prezidento D. Trumpo nuo jo nusižengimų ir sunkių nusižengimų Konstitucijai pasekmių“, – bendrame pareiškime sakė trijų parlamento komitetų, išklausiusių K. Volkerio parodymus, pirmininkai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių