PEF: COVID-19 pandemija ir jos poveikis ekonomikai yra didžiausios pasaulinės grėsmės

  • Teksto dydis:

Verslo ir vyriausybių lyderiai visame pasaulyje šiuo metu mirtis dėl COVID-19 bei pandemijos ekonominius padarinius laiko didžiausiomis trumpalaikėmis grėsmėmis pasaulyje, pranešė Pasaulio ekonomikos forumas (PEF).

Forumas, kuris kasmet organizuoja pirmaujančių pramonės ir politikos atstovų susitikimą Šveicarijos Alpių kurorte Davose, iš anksto atlieka savo narių apklausą, kad nustatytų pastarųjų manymu didžiausias pasaulines grėsmes.

Nenuostabu, kad šiais metais COVID-19 pandemija yra trumpalaikių grėsmių sąrašo viršuje, nors klimato kaita tebėra viena iš svarbiausių ilgalaikių problemų.

„Tiesioginiai COVID-19 padariniai žmonijai ir ekonomikai yra didžiuliai“, – sakoma PEF „Pasaulinių grėsmių ataskaitoje 2021“.

„Pandemija grasina susilpninti skurdo ir nelygybės mažinimo pažangą ir dar labiau susilpninti socialinę sanglaudą bei pasaulinį bendradarbiavimą“, – priduriama joje.

Daugelis atsakiusiųjų į apklausą nurodė, kad „infekcinės ligos“ ir „pragyvenimo krizės“ šiuo metu yra didžiausios trumpalaikės grėsmės visame pasaulyje.

Dar viena labai svarbia trumpalaike grėsme laikoma „socialinės sanglaudos erozijos“ rizika dėl pandemijos ir bedarbystės.

Ataskaitoje pažymėta, kad jauni suaugę žmonės išgyvena jau antrą didelę pasaulinę krizę per dešimtmetį, po finansų krizės sukeltos suirutės ir ekonominės nelygybės, kurią pastaroji dar labiau sustiprino.

„Ši karta susiduria su rimtais iššūkiais savo išsilavinimui, ekonominėms perspektyvoms ir psichinei sveikatai“, – sakoma pranešime, įspėjant apie „prarastų galimybių amžių“, taip pat socialinius neramumus ir politinį susiskaldymą.

PEF lyderiai taip pat pažymėjo, jog „Pasaulinių grėsmių ataskaita“ perspėjo apie pandemijos grėsmę nuo 2006 metų, ir pabrėžė būtinybę rasti veiksmingesnių būdų nustatyti ir pranešti apie rizikas asmenims, atsakingiems už sprendimų priėmimus.

Pats Pasaulinis ekonomikos forumas dėl COVID-19 pandemijos buvo priverstas perkelti susitikimą iš Davoso sausio mėnesį į Singapūre gegužę.

Nepaisant to, kitą savaitę PEF surengs virtualų Davoso susitikimą: visą savaitę vyks renginiai, skirti padėti lyderiams pasirinkti naujoviškus ir drąsius sprendimus pandemijai sustabdyti ir pasiekti stabilų atsigavimą kitais metais.

Ataskaita paremta apklausa, kurioje dalyvavo 841 asmuo, priklausantis PEF suinteresuotųjų šalių bendruomenėms, įskaitant verslo, akademinės bendruomenės, vyriausybių ir NVO atstovus, kurie buvo apklausti rugsėjo ir spalio mėnesiais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Arabai to ir siekia.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių