Pentagonas: JAV siunčia pastiprinimą iš Afganistano išvedamiems kariams saugoti

JAV kariuomenė dislokavo daugiau sunkiųjų bombonešių ir naikintuvų iš Afganistano išvedamiems amerikiečių ir koalicijos kariams saugoti, ketvirtadienį paskelbė Pentagonas.

Kol kas šie kariai nepatyrė jokių tiesioginių atakų.

„Prieš mažiau nei savaitę (pradėtas) išvedimas vyksta pagal planą“, – žurnalistams sakė gynybos sekretorius Lloydas Austinas (Loidas Ostinas).

JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas Markas Milley (Markas Milis) sakė, kad siekiant apsaugoti išvedamus karius šešiems bombonešiams B-52 ir 12 naikintuvų F-18 nurodyta teikti pagalbą nenumatytais atvejais.

Nors Talibano sukilėlių grupės nuo gegužės 1-osios, kai buvo pradėtas užsienio karių išvedimas, kasdien surengia po 80–120 atakų prieš Afganistano vyriausybės taikinius, „atakų prieš JAV ir koalicijos pajėgas nebuvo“, sakė M. Milley.

Invaziją į Afganistaną JAV surengė beveik prieš 20 metų, po 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakų norėdamos nušalinti nuo valdžios Talibaną ir persekioti „al Qaeda“. Praėjusį mėnesį JAV prezidentas Joe Bidenas (Džo Baidenas) nurodė išvesti iš šios šalies paskutinius 2,5 tūkst. amerikiečių karių ir 16 tūkst. civilių kontraktininkų.

J. Bideno nustatytas išvedimo terminas yra šių metų rugsėjo 11-oji – Jungtinėse Valstijose surengtų didelių teroro atakų 20-osios metinės.

L. Austinas ir M. Milley pabrėžė, kad nors JAV toliau glaudžiai bendradarbiauja su Afganistano saugumo pajėgomis, išvedus pajėgas santykiai keisis.

JAV parama toliau bus teikiama finansavimu ir „logistika iš už horizonto“ – karine pagalba iš JAV bazių ir laivų, esančių už šimtų kilometrų, sakė L. Austinas.

M. Milley akcentavo, jog daugeliui manant, kad išvedus JAV pajėgas Talibanas gali perimti valdžią iš vyriausybės, afganų pajėgų žlugimas neturėtų būti laikomas savaime suprantamu dalyku.

„Afganistano nacionalinės saugumo pajėgos ir Afganistano vyriausybė šiuo metu veikia darniai. Jungtinių Valstijų prezidentas ketina remti abi (šias institucijas)“, – sakė M. Milley.

Jis pridūrė, kad JAV derasi su Afganistano vyriausybe dėl to, kaip jos oro pajėgos galėtų veiksmingai remti karius.

Afganistano oro pajėgos labai priklauso nuo užsienio technikų, esančių tarp 16 tūkst. išvedamų kontraktininkų.

„Daug kas priklausys nuo saugumo sąlygų, – sakė M. Milley. – Ketinama išlaikyti afganų oro pajėgas veikiančias ir toliau užtikrinti paramą priežiūra.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

kazkokia

kazkokia portretas
proponesamone kad iseit ginkluotiems su patyrtim kariam reikia naujoku karo /mesos/ ju saugumui nes matai jie su patyrtim ir tam negaila aukot /salagas/?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių