Pentagono vadovas pripažino klaidas išvedant pajėgas iš Afganistano

JAV kariuomenės atstovai pareiškė, kad išvedant karius iš Afganistano buvo padaryta daug klaidų ir įspėjo dėl terorizmo pavojaus.

Yra aišku, akivaizdu, kad karas Afganistane baigėsi ne tokiomis sąlygomis, kokiomis norėjome“, antradienį per klausymus Senate sakė generalinio štabo vadas Markas Milley‘is.  Anot jo, „labai reali galimybė“, kad teroristinės grupuotės, pavyzdžiui „Islamo valstybė“ (IS) ar „Al Qaeda“ gali mėginti iš Afganistano pulti Jungtines Valstijas. M. Milley‘is, jo teigimu, įspėjo tuometinį prezidentą Donaldą Trumpą ir jo įpėdinį Joe Bideną dėl pavojų, kuriuos kelia greitas karių išvedimas.

Paskutinieji JAV daliniai paliko šalį rugpjūčio gale. Kartu baigėsi beveik 20 metų trukusi karinė misija šalyje. Radikalus islamo Talibanas rugpjūčio viduryje perėmė valdžią Afganistane.

M. Milley‘is pabrėžė, jog jau 2020 metų rudenį įspėjo, kad dėl pernelyg greito karių išvedimo gali kilti pavojus, kad Talibanas visiškai perims valdžią arba kils „bendras pilietinis karas“. „Tai buvo prieš metus, ir mano vertinimas iki šiol nepasikeitė“, - kalbėjo jis. Tačiau tokio greito afganų kariuomenės ir vyriausybės žlugimo esą „visiškai“ nesimatė. Žvalgybos spėjo, kad talibai perims valdžią vėlyvą rudenį, žiemą, o gal net kitą pavasarį.

M. Milley‘is ir generolas Kennethas McKenzie‘is, pajėgų vadas regione, be to, tikino, jog abu asmeniškai buvo nuomonės, jog geriau būtų buvę palikti šalyje apie 2 500 kareivių. „Esu tikras, kad prezidentas girdėjo visas rekomendacijas ir jų labai įdėmiai klausėsi“, - sakė K. McKenzie‘is. J. Bidenas balandį paskelbė, kad vėliausiai iki rugsėjo 11 dienos besąlygiškai išves iš Afganistano visus karius. Liepą jis visiško karių išvedimo datą paankstino iki rugpjūčio 31-osios.

JAV gynybos sekretorius Lloydas Austinas pripažino, jog liko nepastebėtas korupcijos ir prasto vadovavimo Afganistane mastas. Taip pat nepamatyta, kad Dohos susitarimas su Talibanu demoralizavo afganų ginkluotąsias pajėgas. Dar prezidentaujant D. Trumpui, JAV sutarė su talibais dėl karių išvedimo iki gegužės 1-osios. Susitarimas buvo pasirašytas Kataro sostinėje Dohoje. Susitarimo tikslas buvo politinis sprendimas.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

tai

tai portretas
zydiskai ciniskas pareiskimas ir nenoras pripazint kad politpadeti valdo sionizmas kurio ligi siol ir esate vasalai pilkiuku priedangoje==========

Anonimas

Anonimas portretas
Gera ,,klaida,, valstybes departamentas su ginklu pramone prasuko su 120 milijardu doleriu Afganistane per 20 teroro metu. Is ju 80 milijardu paliko savo draugams TALIBANUI. Mokinkites lietuviski dolbajobai.

"ATSIPRAŠAU, DAUGIAU TAIP NEDARYSIU"....

"ATSIPRAŠAU, DAUGIAU TAIP NEDARYSIU".... portretas
Vienose šalyse JAV teroristai sukelia skandalus ir taiko įvairias sankcijas už tai, kad pasodina į kalėjimą tos valstybės nusikaltėlį, o tokioms banditinėms valstybėms, kaip Amerika, kurios patys žudo niekuo kaltus gyventojus užtenka tik atsiprašymo...
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių