Pereiti į pagrindinį turinį

Pergalės kaina dar nesuskaičiuota

2009-05-20 09:00
Šventė: Kolombo gyventojai vakar sveikino vienas kitą su pergale prieš tamilų sukilėlius.
Šventė: Kolombo gyventojai vakar sveikino vienas kitą su pergale prieš tamilų sukilėlius. / AFP nuotr.

26 kraujo liejimo metai Šri Lankoje baigėsi. Šią žinią šeštadienį paskelbė šalies prezidentas Mahinda Rajapaksa.

Prezidento žodžius vakar pergalingomis žiniomis patvirtino aukšto rango Gynybos ministerijos pareigūnai. Anot jų, buvo nukauti kone visi tamilų "tigrų" lyderiai. "Velupillai Prabhakaranas buvo nušautas, kai bandė pasprukti nuo vyriausybės pajėgų. Jis su dviem artimais padėjėjais mėgino pabėgti greitosios pagalbos automobiliu, bet buvo užpultas iš pasalų ir nukautas", – sakė vienas pareigūnas. Anksčiau pirmadienį V.Prabhakarano sūnų Charlesą Anthony ir kelis kitus aukštus "tigrų" lyderius nušovė specialiųjų pajėgų kariai.

"Prieš kurį laiką nukaudami daugiau kaip 250 "tigrų", didvyriai kariai išvadavo visą teritoriją nuo TIIT ("Tamil Ilamo" išvadavimo "tigrų")", – sakė valstybinio Nacionalinio saugumo atstovas spaudai. Nepriklausomi šaltiniai šios informacijos kol kas nepatvirtino.

Paskelbus pergalę prieš sukilėlius vakar Šri Lankos sostinėje Kolombe daug žmonių sveikino vienas kitą. Tačiau neapsieita be incidentų. Prie britų ambasados susirinkę protestuotojai akmenimis išdaužė misijos pastato langus ir grasino susidoroti su diplomatais. Žmonės mano, jog Didžioji Britanija palaiko tamilų separatistus.

Jų likučiai vis dar priešinasi vyriausybės pajėgoms kai kuriose salos vietovėse. Kaip pranešė norvegų politikas Ericas Solheimas, kuris tarpininkavo tamilų sukilėlių ir vyriausybės derybose, kovotojai pasirengę sudėti ginklus. Jie tik norėtų, kad jų likimą spręstų tarptautinės bendrijos atstovai. Pastarieji vėl kelia klausimą dėl daugybės civilių gyventojų, kurie buvo tapęs kovotojų ir vyriausybės pajėgų įkaitais, aukų. Kovos zonose vien per pastarąją parą žuvo daugiau kaip 3 tūkst. žmonių, 25 tūkst. buvo sužeista. Kariškiai tvirtina, kad dėl civilių žūčių kalti sukilėliai, šie kaltina vyriausybės pajėgas.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų