Pereiti į pagrindinį turinį

„RIA Novosti“ V. Putinas paskyrė prieštaringai vertinamą vadovą (atnaujinta)

2013-12-09 09:59
V.Putinas pirmasis pasinaudojo paslauga „Už sąžiningus rinkimus“
V.Putinas pirmasis pasinaudojo paslauga „Už sąžiningus rinkimus“ / Scanpix nuotr.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas paskyrė prieštaringai vertinamą televizijos laidų vedėją, garsėjantį ultrakonservatyviomis pažiūromis ir nepakantumu opozicijai bei gėjams, vadovauti pertvarkomai valstybinei naujienų agentūrai.

Įsake, kuris pirmadienį buvo paskelbtas Kremliaus tinklalapyje, nurodoma, kad Dmitrijus Kiseliovas paskirtas vadovauti naujienų agentūrai „Rossija segodnia“ („Rusija šiandien“), kuri bus sukurta naujienų agentūros „RIA Novosti“ pagrindu, atlikus didelį struktūrinį pertvarkymą.

Įsakas, kuriuo visas „RIA Novosti“ turtas perduodamas „Rossija segodnia“ žinion, įsigalioja nuo jo paskelbimo. Rusijos prezidentas turi teisę paskirti arba atšaukti valstybinės naujienų agentūros vadovą.

„Rossiya Segodnya“ sieks „nušviesti užsienyje Rusijos Federacijos valstybės politiką ir visuomenės gyvenimą“, sakoma Kremliaus tinklalapyje paskelbtame dokumente.

Kremliaus administracijos vadovas Sergejus Ivanovas žurnalistams nurodė, kad „RIA Novosti“ ir kitų valstybinių žiniasklaidos kanalų pertvarkymas atliekamas siekiant didinti veiksmingumą ir mažinti išlaidas.

Apie „RIA Novosti“ restruktūrizavimą skelbiantis prezidento Vladimiro Putino „įsakas nukreiptas siekti dviejų pagrindinių tikslų“, nurodė S.Ivanovas.

Pasak jo, pirmasis tikslas – „racionaliau naudoti biudžeto lėšas, skiriamas valstybiniams informaciniams kanalams“.

Antrasis uždavinys – „didinti valstybinės žiniasklaidos darbo veiksmingumą“, pridūrė jis.

Vis dėlto panašiau, jog šiuo žingsniu Kremlius siekia padidinti kontrolę valstybinės žiniasklaidos kanalams tuo metu, kai šalyje stiprėja kritika, nukreipta prieš jau 13 metų trunkantį V.Putino valdymą. Tikėtina, kad Kremlius taip pat planuoja imtis aktyvių veiksmų, kuriant šalies įvaizdį užsienyje.

„Rossija segodnia“ vadovu paskirtas D.Kiseliovas dažnai kaltinamas propagandos skleidimu, taip pat yra žinomas dėl savo atvirai reiškiamų pažiūrų, nukreiptų prieš gėjus, Ameriką ir Rusijos opoziciją.

Rugpjūtį jis vienoje savo laidoje pareiškė manantis, kad homoseksualių žmonių organai netinka persodinimui ir turėtų būti deginami.

„Kai pasirodė ši žinia, iš pradžių visi galvojo, jog tai pokštas, – savo tinklaraštyje rašo populiarus Rusijos protestų lyderis Aleksejus Navalnas. – Tačiau ne, (tai tiesa).“

D.Kiseliovas iki šiol užėmė valstybinės federalinės televizijos bendrovės direktoriaus pavaduotojo pareigas, tačiau visuomenei jis labiausiai yra žinomas dėl savo vedamų sekmadieninių savaitės aktualijų laidų, transliuojamų kanalo „Rossija“, pagarsėjusio tulžingais išpuoliais prieš opoziciją.

„RIA Novosti“ pastaraisiais metais sparčiai plėtė veiklą, pridėdama prie savo naujienų srauto sporto ir ekonomikos skiltis.

Žinia apie agentūros likvidavimą jos darbuotojams tikriausiai tapo didžiule staigmena: vienas darbuotojas, prašęs neskelbti jo vardo, nurodė, kad apie tai jie sužinojo tik iš Kremliaus tinklalapio.

Ši naujienų agentūra yra viena didžiausių pasaulyje. Ji taip pat yra ateinantį vasarį vyksiančios Sočio žiemos olimpiados oficiali informacinė rėmėja.

Kartu su „RIA Novosti“ naikinamas ir radijas „Golos Rossii“. Atlikti reorganizaciją, per kurią tikriausiai vienos institucijos bus likviduotos, o kitos – sukurtos, planuojama per mėnesį.

„RIA Novosti“ taip pat priklausė Teisinės ir teismų informacijos agentūra (RAPSI), kuri šiais metais tiesiogiai transliavo teismo posėdžius, nagrinėjant tarptautinio atgarsio sulaukusius procesus – įskaitant Kirovo teismo nagrinėtą bylą, kurioje opozicijos protestų lyderis Aleksejus Navalnas kaltintas valstybės turto grobstymu.

Už tas transliacijas RAPSI spalį pelnė Informacijos laisvės fondo premiją už žurnalistų indėlį didinant Rusijos teismų sistemos skaidrumą. Be to, agentūros tinklalapis yra pelnęs rusiškos interneto erdvės („Runet“) premiją ir kitų apdovanojimų.

„RIA Novosti“ savo istoriją skaičiuoja nuo 1941 metų, kai nacistinės Vokietijos invazijos į Sovietų Sąjungą pirmosiomis dienomis vyriausybė Maskvoje įkūrė naujienų agentūrą „Sovinformbiuro“. 1961 metais ji buvo pertvarkyta į spaudos agentūrą „Novosti“, tapusia daugelio Rusijos žurnalistų kalve.

Dabartinis pavadinimas agentūrai buvo suteiktas 1991 metais. Jai taip pat priklauso ekonomikos naujienų agentūra PRAIM, teisinės informacijos agentūra RAPSI, laikraštis „Moskovskie novosti“, taip pat per 40 tinklalapių 22 kalbomis.

Kaip nurodo agentūra „LiveInternet“, „RIA Novosti“ pagrindinį tinklalapį ria.ru aplanko bent kartą per mėnesį aplanko 16,5 mln. vartotojų.

Kremlius: „RIA Novosti“ pertvarkoma siekiant veiksmingesnio lėšų naudojimo

Rusijos naujienų agentūros „RIA Novosti“ ir kitų valstybinių žiniasklaidos kanalų pertvarkymas atliekamas siekiant didinti veiksmingumą ir mažinti išlaidas, pirmadienį žurnalistams pranešė Kremliaus administracijos vadovas Sergejus Ivanovas.

Apie „RIA Novosti“ restruktūrizavimą skelbiantis prezidento Vladimiro Putino „įsakas nukreiptas siekti dviejų pagrindinių tikslų“, nurodė S.Ivanovas.

Pasak jo, pirmasis tikslas – „racionaliau naudoti biudžeto lėšas, skiriamas valstybiniams informaciniams kanalams“.

Antrasis uždavinys – „didinti valstybinės žiniasklaidos darbo veiksmingumą“, pridūrė jis.

V.Putino įsake, kuris pirmadienį buvo paskelbtas Kremliaus tinklalapyje, nurodoma, kad „RIA Novosti“ pagrindu bus kuriama naujienų agentūra „Rossija segodnia“ („Rusija šiandien“), atlikus didelį struktūrinį pertvarkymą, o jos vadovu taps Dmitrijus Kiseliovas –   prieštaringai vertinamas televizijos laidų vedėją, garsėjantis ultrakonservatyviomis pažiūromis.

Tame dokumente nurodoma, kad po „RIA Novosti“ likvidavimo visas jos turtas, įskaitant biurus užsienyje, bus perduotas „Rossija segodnia“.

Reorganizuotos agentūros būstinė įsikurs Maskvos Zubovo bulvaro 4-ajame numeryje.

Anglų kalba transliuojančios valstybinės televizijos „Russia Today“ (RT) vyriausioji redaktorė Margarita Simonian pareiškė, kad nebuvo informuota apie planuojamą „RIA Novosti“ likvidaciją ir naujos agentūros įkūrimą.

„Aš, kaip ir daugelis kitų, sužinojau apie šią naujieną per radiją ir iš jūsų naujienų pranešimų, – M.Simonian pirmadienį sakė naujienų agentūrai „Interfax“. – Patikėkit, žinau ne daugiau negu jūs.“
Ji patvirtino, kad apie planuojamą „RIA Novosti“ pertvarkymą niekas nebuvo iš anksto informuotas.

„Su manimi niekas nieko neaptarinėjo“, – teigė RT redaktorė.

Pasak M.Simonian, ją taip pat stebina akivaizdus naujosios agentūros ir jos vadovaujamos televizijos pavadinimų panašumas.

„Tikiuosi, kad greitai galėsiu sužinoti daugiau“, – pridūrė ji.

„Russia Today“ buvo įkurtas „RIA Novosti“ 2005 metais per dukterinę organizaciją „TV Novosti“. Tai pirmoji Rusijos naujienų televizija, transliuojanti apskritą parą laidas anglų kalba.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų