Pietų Korėjos prezidentu išrinktas Yoon Suk-yeolas

Pietų Korėjos prezidentu išrinktas konservatyvių pažiūrų Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas), ketvirtadienį anksti ryte vietos (trečiadienio vakarą Lietuvos) laiku paskelbė naujienų agentūra „Yonhap“.

Tai reiškia, kad prie ketvirtos pagal dydį Azijos ekonomikos vairo stos politikos naujokas ir prisiekęs antifeministas.

Po įnirtingos ir įtemptos rinkimų kampanijos Yoon Suk-yeolas, anksčiau dirbęs vyriausiuoju prokuroru ir niekada neužėmęs renkamų pareigų, anksti ketvirtadienį buvo paskelbtas nugalėtoju, jo varžovui valdančiosios Demokratų partijos kandidatui Lee Jae-myungui (Li Džemjungui) pripažinus pralaimėjimą.

„Tai didžios Pietų Korėjos tautos pergalė“, – sakė Yoon Suk-yeolas iš opozicinės Liaudies jėgos partijos džiūgaujantiems šalininkams, kurie skandavo jo vardą šalies Nacionalinėje asamblėjoje.

„Stengiausi iš visų jėgų, bet nepateisinau lūkesčių, – Demokratų partijos biure savo šalininkams kiek anksčiau sakė Lee Jae-myungas. – Tai nėra nei jūsų, nei Demokratų partijos pralaimėjimas. Visa atsakomybė tenka tik man.“

Rinkėjų aktyvumas buvo 77,1 proc.; rekordiškai daug žmonių pasinaudojo išankstinio balsavimo galimybe.

Naujienų agentūra „Yonhap“ paskelbė, kad „suskaičiavus 98 proc. balsų, Yoon Suk-yeolas surinko 48,59 proc. balsų, o Lee Jae-myungas iš liberalios Demokratų partijos (DP) – 47,79 procento“.

Abi Pietų Korėjos partijos yra ideologinės priešingybės – ir Yoon Suk-yeolo pergalė reiškia, kad rinkėjai nusprendė išstumti dabartinio prezidento Moon Jae-ino (Mun Džejino) taikingus liberalus ir perduoti valdžią naujai, karingai nusiteikusiai ir fiskaliniu požiūriu konservatyviai vyriausybei.

Taip pat tai žymi dramatišką pergalę opozicinei Liaudies jėgos partijai, kuri 2017 metais susidūrė su sunkmečiu, kai jos prezidentė Park Geun-hye (Pak Gjunhė) buvo nušalinta nuo pareigų.

Analitikų teigimu, tai gali iš naujo įsukti „keršto ratą“ Pietų Korėjoje, garsėjančioje priešiška politika. Prezidentai ten dirba tik vieną penkerių metų kadenciją, o visi gyvi ekslyderiai buvo įkalinti dėl korupcijos, kai paliko savo postą.

Yoon Sung-cheonas jau pagrasino ištirti kadenciją baigiančio prezidento Moon Jae-ino veiklą dėl nekonkretizuotų „pažeidimų“

Tačiau savo pergalės kalboje jis pasirinko taikesnį toną: „Dabar varžybos baigėsi ir visi turi dėti bendras pastangas, kad taptume vieningi.“

Favoritais laikyti kandidatai, kurie abu buvo tokie nepopuliarūs, kad vietos žiniasklaida juos pavadino „nepopuliariųjų rinkimais“, kelis mėnesius ėjo koja kojon. Rinkėjų apklausos rodė, kad kandidatus skiria mažiau nei vienas procentinis punktas.

Karlas Friedhoffas (Karlas Fridhofas) iš Čikagos pasaulinių reikalų tarybos sakė naujienų agentūrai AFP, kad Yoon Sung-cheonas turi daug „nežinomųjų“, dėl kurių sunku ką nors prognozuoti.

„Didelį susirūpinimą kelia tai, kad jam trūksta realios politikos formavimo patirties“, – sakė jis.

Tačiau „atrodo, kad jis yra agresyvus ir ambicingas, jį remia didžiulė šalies elito dalis“, AFP sakė Oslo universiteto Korėjos studijų profesorius Vladimiras Tichonovas.

Rinkimų nugalėtojas gegužę oficialiai pakeis Moon Jae-iną. Dabartinis valstybės vadovas lieka populiarus, nors ir nepasiekė žadėto taikos susitarimo su Šiaurės Korėja.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių