Pereiti į pagrindinį turinį

Piratai areštinėje neužsibuvo

2009-04-20 09:00
Piratai areštinėje neužsibuvo
Piratai areštinėje neužsibuvo / "Scanpix" nuotr.

Prie Somalio krantų siautėjantys piratai gali jaustis nebaudžiami. Sugautus nusikaltimo vietoje jūrų plėšikus NATO kariškiai palaikė kelias valandas, apklausė ir paleido.

Nuginklavo ir paleido

Tarptautinių pajėgų kova su piratavimu Adeno įlankoje duoda rezultatų. Po to, kai prancūzų ir JAV specialiosios pajėgos išlaisvino įkaitus, dar vieną sėkmingą operaciją NATO pajėgos atliko šeštadienio vakarą. Kaip pranešė kariškių atstovas, Aljanso karo laivai ir sraigtasparniai Adeno įlankoje sužlugdė Somalio piratų išpuolį prieš Norvegijos tanklaivį.

NATO pajėgos išskubėjo į incidento vietą gavusios laivo "Front Ardenne" signalą. Pasirodžius kariškiams, laivą užpuolę piratai pabėgo savo mažu luotu. Juos laivai ir sraigtasparniai vijosi kelias valandas. Kaip teigė kariškių atstovas portugalas Alexandre Santosas Fernandesas, piratai sustojo tik po kelių įspėjamųjų šūvių.

Gaudynėse dalyvavo kanadiečių ir amerikiečių pajėgos. Tačiau sučiupus piratus kariškiai juos ištardė, nuginklavo ir paleido. Mat, pagal Kanados įstatymus jų negalima patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Neturi įgaliojimų

Lygiai taip pat pasielgė ir olandų specialiojo būrio kariai. Šeštadienį jie išlaisvino 20 įkaitais laikytų Jemeno piliečių ir trumpam sulaikė 7 piratus. Vėliau banditai buvo paleisti.

Ekspertai mano, kad kovą su piratavimu laimėti bus sunku tol, kol NATO kariškiai neturės pakankamai įgaliojimų. Kaip pripažino A.S.Fernandesas, sprendimas sulaikyti piratus priklauso ne nuo NATO. Taigi kelias valandas areštinėje praleidę plėšikai ko gero suvokė savo padėties pranašumus ir netrukus vėl užsiims šiuo verslu.

Kovoti su piratavimu nepadeda ir Somalio vyriausybė, kuri nesugeba efektyviai valdyti didelės šalies teritorijos. Siekiantis atgauti kontrolę, šeštadienį susirinkęs šalies parlamentas paskelbė įvedantis šalyje šariatą (islamo teisę).

Nelaisvėje – šimtai žmonių

Per pastarąsias dvi savaites jie užgrobė jau apie 10 laivų. Paskutiniu piratų grobiu tapo Belgijoje registruotas laivas su 10 narių tarptautine įgula. Jis buvo užgrobtas šeštadienį. Apie pagrobtą laivą pranešė patys plėšikai.

Vienas jų telefonu susisiekė su agentūra "Reuters" ir nurodė, jog piratai plukdo laivą "Pompei" į Haraderės uostą. "Mes užgrobėme Belgijos laivą. Mes jį nuplukdysime į Haraderę", – sakė jis. Plėšikas pranešė, kad du įgulos nariai yra belgai.

Iš viso Somalio piratų nelaisvėje šiuo metu yra dešimtys laivų ir šimtai jūreivių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų