Pereiti į pagrindinį turinį

Piratų laukia atkirtis

2008-12-18 09:00
Piratų laukia atkirtis
Piratų laukia atkirtis / "Reuters" nuotr. Rezoliucija: JT leido tarptautinėms pajėgoms rengti reidus prieš piratus ne tik Somalio vandenyse, bet ir sausumoje.

Grėsminga Jungtinių Tautų (JT) rezoliucija Somalio piratų neišgąsdino. Per vieną parą jie pagrobė dar tris laivus.

ES pajėgos atrėmė ataką

Somalio jūrų plėšikai vakar atakavo Kinijos žvejybos laivą "Zhenhua 4". Plėšikai užsiropštė į denį, bet įgulos nariai užsidarė laivo patalpose ir pradėjo siųsti pagalbos signalus. Netrukus atskubėję ES karo pajėgų sraigtasparniai privertė piratus sprukti. Niekas iš maždaug 30 laivo įgulos narių nenukentėjo.

Antradienį piratų laimikiu tapo trys laivai: jachta, kuria plaukė du žmonės, prekybos motorlaivis ir naftos pramonės pagalbinis laivas.

Leido sausumos operacijas

Naujos atakos įvyko tą pačią dieną, kai JT Saugumo Taryba priėmė rezoliuciją, kuri, kaip tikimasi, padės pažaboti siautėjančius ginkluotus Somalio piratus.

Kitaip nei ankstesnėse rezoliucijose, naujajame tekste su piratavimu kovojančioms valstybėms leidžiama vykdyti operacijas ir Somalio sausumoje. Tekstui, kurį pateikė JAV, Belgija, Prancūzija, Graikija, Liberija ir Pietų Korėja, buvo pritarta vienbalsiai.

Jungtinės Valstijos ragina JT pasiųsti į Somalį taikdarius, tačiau organizacijos generalinis sekretorius Ban Ki-moonas kol kas to daryti nesiryžta, nes taikos perspektyvos esą labai miglotos. Jis paragino valstybes sukurti koaliciją ir pradėti taikos misiją. Tačiau nei viena šalis kol kas nepasiūlė pasiųsti savo karių į Somalį.

Laukia daug darbo

Somalio piratai laiko mažiausiai 17 laivų, tarp jų – ginklus gabenantį ukrainiečių prekybos laivą ir milžinišką Saudo Arabijos tanklaivį, kuris gabena 2 mln. barelių naftos.

Praėjusią savaitę į kovą su Somalio jūrų plėšikais stojo ES pajėgos: šeši karo laivai, trys žvalgybiniai lėktuvai ir keturi sraigtasparniai. NATO taip pat išsiuntė laivyno pajėgas į neramų regioną.

Per pastarąsias kelias dienas tarptautinės pajėgos iš piratų gniaužtų išlaisvino Singapūro tanklaivį, Italijos ir Graikijos laivus.

Nepaisant to, piratai, kurie darosi vis įžūlesni ir vis geriau ginkluoti, tęsia savo išpuolius. Nuo šių metų pradžios Adeno įlankoje ir Indijos vandenyne jie jau įvykdė daugiau kaip 100 išpuolių.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų