Pirmas kartas nuo karo pradžios: popiežius kalboje tiesiogiai kreipėsi į Rusijos vadovą

Popiežius Pranciškus sekmadienį pareiškė apgailestaujantis dėl Rusijos įvykdytos Ukrainos teritorijos aneksijos ir paragino Kremliaus šeimininką nutraukti karą, o Ukrainos prezidentą – būti atvirą deryboms.

„Labai apgailestauju dėl tolimesnių tarptautinės teisės principams prieštaraujančių veiksmų pastarosiomis dienomis, sukūrusių labai sunkią situaciją. Tai didina branduolinio eskalavimo riziką, nuogąstavimą dėl nekontroliuojamų ir katastrofiškų padarinių pasauliniu lygiu“, – sakė jis per sekmadienio „Viešpaties angelo“ maldą.

Jis prašė Rusijos prezidento Vladimiro Putino „sustabdyti šią smurto ir mirties spiralę“, o Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio – „būti atviram rimtiems pasiūlymams dėl taikos“.

Jis taip pat paragino tarptautinę bendruomenę „daryti viską, kas įmanoma, kad vykstantis karas būtų užbaigtas nesileidžiant į pavojingus eskalavimus“, ir remti bet kokias pastangas išspręsti konfliktą dialogu.

Tai pirmas kartas nuo Maskvos invazijos pradžios vasario 24 dieną, kai argentinietis popiežius savo kalboje tiesiogiai kreipėsi į Rusijos vadovą.

Pranciškus nuo pat invazijos pradžios stengėsi užmegzti dialogą su Maskva, smerkdamas „žiaurų ir beprasmį karą“.


Šiame straipsnyje: karas Ukrainojepopiežius PranciškusVladimiras Putinas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių