Pereiti į pagrindinį turinį

Planetos gyventojų skaičiaus pusiausvyra: knygos prieš piliules

2022-11-19 13:00

Jungtinių tautų skaičiavimu, nuo lapkričio 15-osios Žemėje gyvena 8 mlrd. žmonių. Iki 2050 m. planetos gyventojų skaičius gali pasiekti 10 mlrd. Ar tai įvyks, priklauso nuo situacijos Afrikoje.

„ Gausėja: didžiausia demokratija vadinamos Indijos gyventojų skaičius auga sparčiausiai pasaulyje.
„ Gausėja: didžiausia demokratija vadinamos Indijos gyventojų skaičius auga sparčiausiai pasaulyje. / „Wikipedia“ nuotr

Keičiasi prioritetai

Turguje bulvėmis prekiaujanti Teodora Jonas Lungela sako labai mylinti savo aštuonis vaikus, tačiau būtų lengviau, jei taksistu dirbančio sutuoktinio atlygį reikėtų dalyti ne dešimčiai burnų, bet bent šešioms. Našta būtų kiek lengvesnė, jei dviem mokyklą jau baigusiems sūnums pavyktų susirasti darbo. Pati Tanzanijos sostinės prieigose gyvenanti 42 metų moteris, jei tik galėtų atsukti laiką atgal, rinktųsi mažesnę šeimą.

Apie mažesnes šeimas šiandien kalba ir Tanzanijos prezidentė Samia Suluhu Hassan, kitaip nei pirmtakas, kontraceptinių priemonių vartotojų nevadinanti tinginiais ir skatinanti šeimos planavimą.

Spalio pabaigoje Rytų Afrikos šalyje atliktas gyventojų surašymas patvirtino JT prognozes, kad Tanzanija yra viena iš aštuonių šalių, kuriose iki 2050 m. padaugės pusė pasaulio gyventojų. Beveik visos šio aštuoneto valstybės yra Afrikoje.

2012 m. Tanzanijos gyventojų skaičius išaugo nuo 45 mln. iki daugiau nei 60 mln. Vadinasi, metinis augimas yra 3,2 proc. – vienas didžiausių pasaulyje. Kad gyventojai gautų tiek pat socialinių paslaugų, šalies ekonomika turėtų augti ne 5 proc., bet bent 10. Tanzanijoje moteris vidutiniškai susilaukia 4,7 vaiko.

Tanzanijos visuomenė keičiasi sparčiau, nei šias permainas spėja įvertinti ekspertai. Bent jau taip mano Tanzanijos moterys. Su užsienio žurnalistais kalbėjusi advokatė iš Dar es Salaamo 32 metų Vicky Shayo tikino niekada nepatyrusi savo tėvų spaudimo skubėti kurti šeimą. Karjera, finansinė nepriklausomybė, stabilios pajamos, vaikai – savo prioritetus moteris vardija tokiu eiliškumu. Anot advokatės, šiandien panašiai mąstančių moterų Tanzanijoje yra kur kas daugiau nei prieš penkerius metus.

Visuomenės lūkesčiams anksti kurti šeimą bando atsispirti ir 27 metų Hidaya Dude iš Zanzibaro. Tarpkultūrinių santykių studijas baigusi, dabar politikos mokslus studijuojanti moteris nori įkurti savo organizaciją ir susirasti vyrą, kuris ją paremtų. „Tada galiu įsivaizduoti ir du ar tris vaikus, – sako ji, – bet prieš sudarydama santuoką turiu būti stipri.“

Gyvenimas koreguoja prognozes

Kitaip nei likusiame pasaulyje, kur vidutinis metinis gyventojų skaičiaus augimas nebesiekia nė 1 proc., Afrikoje jis vidutiniškai 2,7 proc. Čia gimstamumas taip pat mažėja, ypač žemyno pietuose ir šiaurėje, tačiau daug lėčiau nei panašaus išsivystymo lygio Azijos ir Lotynų Amerikos šalyse.

2020 m. planetos moterys vidutiniškai pagimdė po 2,3 vaiko, Afrikoje – 4,3, Australijoje ir Okeanijoje – 2,2, Lotynų Amerikoje ir Karibuose – 2, Azijos šalyse – 1,9, Šiaurės Amerikoje – 1,6, Europoje – tik 1,5. Pasaulyje pirmauja trys Afrikos šalys – Nigeris, Somalis ir Čadas.

Šiuo metu daugiau nei pusė pasaulio gyventojų - 4,75 mlrd. žmonių - gyvena Azijoje. JT ekspertai skaičiuoja, kad šalimi, kurios gyventojų skaičius iki 2050 m. išaugs labiausiai, bus Indija. Po jos rikiuosis Pakistanas, Filipinai ir penkios Afrikos valstybės: Egiptas, Etiopija, Kongas, Nigerija bei Tanzanija.

Žinoma, tokias prognozes – kaip ir pačią JT ataskaitą "Pasaulio gyventojų perspektyvos 2022", kurioje minimi 8 mlrd., reikia vertinti atsargiai. Gali būti, kad ši riba buvo peržengta dar vasarą. Ir apskritai – suskaičiuoti planetos gyventojus – Sizifo darbas. Juk, pvz., Indijoje, kur gyvena apie 1,4 mlrd. žmonių, paskutinis gyventojų surašymas vyko dar 2011-aisiais.

Atsargiai reikia vertinti ir ilgalaikes JT prognozes, nes jos priklauso nuo įvairių dinamiškų veiksnių. Pvz., ne taip seniai ekspertai priėjo išvados, kad didžiausią įtaką gimstamumui daro mergaičių išsilavinimo lygis, o ne vienam gyventojui tenkančių pajamų dydis. Pvz., 2000 m. pasaulio gyventojų skaičius buvo daugiau kaip 400 mln. mažesnis, nei ekspertai prognozavo 1973 m.

Statistikai nepakankamai įvertino spartų gimstamumo mažėjimą Azijoje, kurį iš dalies nulėmė griežta Kinijos vieno vaiko politika. Netikėtai situacija pasikeitė ir Kenijoje: šalyje, kadaise buvusioje gimstamumo lydere, šiandien viena moteris susilaukia vidutiniškai tik 3,3 vaiko.

Sužino apie alternatyvą

Žurnale „Population and Development Review“ publikaciją paskelbę Vašingtono universiteto mokslininkų teigia, kad svarbiausi veiksniai, lemiantys gimstamumo mažėjimą, – kontraceptinių priemonių prieinamumas ir aktyvesnis moterų dalyvavimas švietimo procese.

Yra keletas teorijų, kodėl mergaičių išsilavinimas turi tiesioginės įtakos vaikų, kuriuos jos pagimdys per savo gyvenimą, skaičiui.

Ekonomistai daugiausia dėmesio skiria vadinamajam skatinamajam poveikiui. Geriau išsilavinusios moterys mano patirsiančius didesnius pajamų nuostolius dėl vaikų gimdymo nei menko išsilavinimo moterys.

Kitos teorijos puoselėtojai pabrėžia, kad dėl išsilavinimo moterų padėtis, palyginti su vyrais, sustiprėja. Būdamos geriau pasirūpinusios savimi ir todėl daugiau nepriklausomos, jos galėtų lengviau įgyvendinti norą turėti mažiau vaikų.

Išsilavinimo lygis priklauso nuo amžiaus, kada mergina teka. Taip moterų išsilavinimas turi didesnį poveikį gimstamumui nei aukštesnis vyrų išsilavinimas.

Be to, tik mokykloje besimokydamos moterys sužino, kad galima turėti ir mažesnes šeimas nei įprasta. Kai kurie tyrėjai mano, kad svarbiausia priemonė gimstamumui reguliuoti, – geresnė sveikatos edukacija. Tiesa, tai apima ne tik informacijos apie kontracepciją sklaidą. Geresnės medicinos žinios leidžia motinai geriau pasirūpinti savo atžalomis ir sumažina vaikų mirtingumą. Jei moteris žinos, kad jos vaikų išgyvenamumo tikimybė yra didesnė, ji bus linkusi siekti mažesnio gimdymų skaičiaus.

Kenijoje, kur visi vaikai turi lankyti mokyklą bent ketverius metus, pastebėtas tiesioginis ryšys tarp švietimo ir gimstamumo mažėjimo.

Pvz., Kenijoje, kur visi vaikai turi lankyti mokyklą bent ketverius metus, pastebėtas tiesioginis ryšys tarp švietimo ir gimstamumo mažėjimo.

Anot mokslininkų, poveikį daro net ir prastos kokybės išsilavinimas. Mergaitės, kurioms buvo leista lankyti vidurinę mokyklą iki keturiolikos ar penkiolikos metų, vėliau susilaukia dar mažiau vaikų nei tos moterys, kurios lankė tik pradinę mokyklą.

Mauricijuje, kuris prieš 50 metų buvo didelio skurdo, korupcijos ir didelio gimstamumo šalis, dėl švietimo proveržio gimstamumo rodiklis šiandien yra 1,4 – kaip ir stiprios pramoninės šalies.

Edukacijos įtaka

Šeimos planavimo klausimas šiuo metu yra įtrauktas į daugelio Afrikos vyriausybių darbotvarkes. Tokios tarptautinės iniciatyvos kaip „FP2020“ ir „Ouagadougou Partnership“ nuo 2012 m. padvigubino kontracepciją naudojančių moterų skaičių Centrinėje ir Vakarų Afrikoje. Nigeryje, kur gyventojų skaičius auga sparčiausiai pasaulyje, šeimos planavimo programas remia kur kas daugiau mamų nei prieš kelerius metus.

Daugiausiai gyventojų turinčioje Afrikos šalyje, Nigerijoje, šiandien bent 1 proc. biudžeto skiriamas seksualinei ir reprodukcinei sveikatai.

Tiesa, kaip pastebi Vienoje įsikūrusio Wittgensteino demografijos ir globalaus žmogiškojo kapitalo centro profesorius Wolfgangas Lutzas, šalyse, kuriose knygų skaitymas laikomas nuodėme arba kuriose moterys dėl religinių priežasčių nesimoko skaityti ir rašyti, sunku inicijuoti švietimo kampanijas. Tokiose šalyse, anot jo, negalima bandyti finansuoti švietimo iš užsienio – būtų didelis pavojus, kad šie pinigai nusės korumpuotose struktūrose.

W.Lutzas prieštarauja kolegoms iš JAV, akcentuojantiems kontracepcijos, o ne geresnio išsilavinimo svarbą.

Pvz., XIX a. Vokietijos moterys gimdydavo po keturis penkis vaikus. XX a. trečiojo dešimtmečio pradžioje jis jau buvo mažesnis nei du –  gerokai anksčiau, nei buvo išrastos kontraceptinės tabletės. „Šį nuosmukį galima paaiškinti tik bendru moterų raštingumu“, – sako jis ir priduria, kad iš sraigtasparnių mėtyti kontraceptines tabletes Afrikoje nebūtų prasminga.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų