Pereiti į pagrindinį turinį

Per plauką nuo pergalės

2013-04-16 23:59
Per plauką nuo pergalės
Per plauką nuo pergalės / "Reuters" nuotr.

Nenuostabu, kad Venesuelos opozicijos lyderis Henrique Caprilesas norėtų, jog visi iki vieno balsai būtų perskaičiuoti dar sykį. Įveikti Hugo Chávezo šalininkus jam pritrūko vos vieno procento balsų.

Opozicijos stovykloje tvyrojo sumaištis. Galiausiai nutarta reikalauti, kad rinkimų komisija perskaičiuotų visus balsus.

Nicolás Maduro, velionio prezidento H.Chávezo protežė, gavo 50,66 proc., o opozicijos lyderis H.Caprilesas – 49,1 proc. balsų. Tai reiškia, kad N.Maduro gavo 300 tūkst. daugiau balsų.

H.Caprilesas prieš rinkimus žadėjo pripažinti rezultatus, kad ir kokie jie būtų. Tą patį žadėjo ir N.Maduro. Pasak N.Maduro, paskelbus rezultatus jis kalbėjo telefonu su opozicijos vedliu H.Caprilesu ir prašė rinkimus pripažinti.

Bet šis nesutiko. Priešingai, opozicijos stovykla įvardijo suskaičiavusi net 3,2 tūkst. įvairių incidentų rinkimų apylinkėse.

H.Caprilesas sakė, kad kai kuriems asmenims buvo leista balsuoti pasibaigus rinkimų laikui, taip pat jis kaltino vyriausybę, kad ši vertė balsuoti už N.Maduro valstybinio sektoriaus darbuotojus.

"Šiandienos pralaimėtojas esate jūs, – pareiškė H.Caprilesas turėdamas omenyje N.Maduro. – Mes nepripažinsime rezultatų, kol nebus suskaičiuotas kiekvienas balsas."

Visgi Nacionalinės rinkimų komisijos pirmininkė Tibisay Lucena pabrėžė, kad rezultatai, gauti suskaičiavus 99 proc. elektroninių balsų, "nepanaikinami".

Apklausos rodė, kad per rinkimų kampaniją N.Maduro už varžovą buvo populiaresnis 10–20 proc., tačiau H.Caprilesas šį kartą kaip reikiant išjudino opoziciją.

N.Maduro žadėjo tęsti H.Chávezo iš naftos finansuojamą politiką, kuri per populiarias sveikatos apsaugos, švietimo ir maisto programas beveik perpus – iki 29 proc. – sumažino skurdą.

Tačiau H.Chávezas paliko ir visą virtinę problemų: didžiausią Pietų Amerikoje žmogžudysčių ir pagrobimų skaičių, nuolatinį maisto produktų, elektros bei vandens stygių, didelę infliaciją.

Tiesa, N.Maduro anksčiau atmetė kalbas, kad su gana galinga opozicija galėtų formuoti sąjungą. Jis pareiškė, kad neketina bendrauti su "buržuazija".

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų