Po D. Trumpo vizito atsistatydino Meksikos finansų ministras

  • Teksto dydis:

Meksikos finansų ministras Luisas Videgaray (Luisas Videgarajus), artimas prezidento Enrique Pena Nieto (Enrikės Penjos Njeto) patikėtinis, atsistatydino trečiadienį, praėjus savaitei po kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) prieštaringai vertinamo vizito šalyje.

E. Pena Nieto patvirtino, kad priėmė L. Videgaray atsistatydinimą ir į jo vietą paskyrė socialinės plėtros ministrą Jose Antonio Meade (Chosė Antoniją Meadę), anksčiau užėmusį užsienio reikalų ir finansų ministro postus.

Savo rezidencijoje „Los Pinos“ E. Pena Nieto gyrė L. Videgaray kaip valstybės tarnautoją, kuris buvo „atsidavęs Meksikai ir ištikimas prezidentui“.

Meksikos vadovas nepaminėjo, kad buvęs finansų ministras suvaidino svarbų vaidmenį jo susitikimo su D. Trumpu rugpjūčio 31-ąją planavime. Šis susitikimas sukėlė didžiulį visuomenės pasipiktinimą, nes respublikonų kandidatas į JAV prezidentus ne kartą šiurkščiai atsiliepė apie neteisėtus meksikiečius imigrantus.

Vienos apklausos duomenimis, prezidento populiarumo reitingai nusmuko iki 23 procentų.

Dienraštis „The Washington Post“ praėjusią savaitę pranešė, kad L. Videgaray buvo pagrindinis minėto susitikimo iniciatorius, veikęs kaip nematomas D. Trumpo kampanijos rėmėjas.

Ekonomistas L. Videgaray, įgijęs daktaro laipsnį prestižiniame Masačusetso technologijų institute (MIT), susitikimą su D. Trumpu laikė politiškai rizikingu poelgiu, kuris gali būti naudingas, jeigu šis veikėjas taptų prezidentu, rašoma „The Washington Post“.

Tačiau šis vizitas sulaukė netikėtos reakcijos iš meksikiečių, kurie piktinosi prezidentu, pakvietusiu į šalį JAV politiką, pavadinusį imigrantus iš Meksikos „žagintojais“.

Anot Warreno Mitofskio (Voreno Mitofskio) apklausų kompanijos atlikto tyrimo, per 88 proc. meksikiečių išreiškė nepasitenkinimą dėl D. Trumpo vizito.

E. Pena Nieto šią savaitę televizijai „Milenio“ sakė, kad jis pats priėmė sprendimą pasikviesti D. Trumpą ir „niekas man šito nerekomendavo“.

Savo ruožtu respublikonų kandidatas į JAV prezidentus gyrėsi, kad jo kelionė į Meksiką buvo ypač sėkminga.

„Aš jiems pasakiau, kokios yra Jungtinių Valstijų pozicijos“, – sakė D. Trumpas per televizijos debatus su savo varžove demokrate Hillary Cinton (Hilari Klinton).

„Jei pažiūrėtumėt, kas įvyko šiandien, kad žmonės, suorganizavę mano kelionę į Meksiką, buvo išvaryti iš vyriausybės, suprastumėt, kaip puikiai mums sekėsi“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių