Po protestų Rusijoje imtasi tirti „užsienio kišimąsi“

  • Teksto dydis:

Rusijos parlamentas pirmadienį sutiko pradėti tyrimą dėl „užsienio kišimosi“ į šalies vidaus reikalus, susijusį su šalyje nuvilnijusia protestų banga, kurią remiant Maskva kaltino Vakarų valstybių vyriausybes ir žiniasklaidą.

Vienas Valstybės Dūmos komitetas tirs užsienio žiniasklaidos pranešimus ir „ambasadų, platinusių informaciją“ apie demonstracijas, veiksmus, sakė parlamento žemųjų rūmų atstovas Viačeslavas Volodinas.

Pastarosiomis savaitėmis dešimtys tūkstančių žmonių buvo išėję į Maskvos gatves protestuoti prieš tarnybų sprendimą neleisti kai kuriems opozicijos veikėjams balotiruotis vietos valdžios rinkimuose.

Maskva iškvietė JAV ambasados reikalų patikėtinį, kad pareikštų nepasitenkinimą jos išsiųstu „perspėjimu apie demonstraciją“. Anot pareigūnų, šis pranešimas dėl jame pateiktų detalių prilygsta „mėginimui kištis“ į Rusijos reikalus.

Ambasados pranešimu JAV piliečiai buvo raginami laikytis atokiai nuo protestų.

Rusijos ryšių priežiūros tarnyba „Roskomnadzor“ taip pat apkaltino interneto milžinę „Google“, jog ji neva „reklamavo nesankcionuotas masines akcijas“ per „YouTube“.

Be to, Užsienio reikalų ministerija kritikavo Vokietijos visuomeninį transliuotoją „Deutsche Welle“ už, anot pareigūnų, raginimus dalyvauti mitinge.

Eitynės, rengtos didėjant visuomenės nepasitenkinimui dėl prastėjančios gyvenimo kokybės ir stagnuojančios ekonomikos, buvo didžiausios Rusijoje nuo 2012 metų, kai prezidentas Vladimiras Putinas grįžo į Kremlių po vienos kadencijos premjero poste.

Policija per pastarąjį mėnesį sulaikė daugiau kaip 3 000 žmonių, o Vakarų šalys kritikavo „per didelį jėgos naudojimą“ prieš taikius protestuotojus. Per šias demonstracijas pareigūnai nevengdavo panaudoti gumines lazdas prieš protestuotojus ir netgi atsitiktinius praeivius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių