„Polaris Dawn“ įgula išėjo į atvirą kosmosą

  • Teksto dydis:

Neprofesionalių astronautų įgula pirmą kartą istorijoje privačiame skrydyje pradėjo išėjimą į atvirą kosmosą, ketvirtadienį per tiesioginę transliaciją internetu paskelbė bendrovės „SpaceX“ pranešėjai.

Tai oficialiai prasidėjo 10 val. 12 min. Grinvičo laiku, kai į astronautų skafandrus buvo pradėtas tiekti deguonis.

Misijos „Polaris Dawn“ vadas milijardierius Jaredas Isaacmanas atidarė erdvėlaivio „Dragon“ liuką ir išėjo į atvirą kosmosą.

Per internetinę transliaciją buvo matyti, kaip jis skrieja aplink Žemę, o misijos valdymo centras Hortone, Kalifornijoje, prapliupo plojimais.

Tai pirmas kartas, kai privatūs asmenys išeina į atvirą kosmosą, tačiau jie nenutols nuo kapsulės.

Išėjimai į atvirą kosmosą, laikomi viena rizikingiausių kosminių skrydžių dalių, yra išimtinai profesionalių astronautų sritis nuo tada, kai 1965 metais tai atliko buvusi Sovietų Sąjunga, o po jos sekė JAV.

Šiandien tai reguliariai atliekama Tarptautinėje kosminėje stotyje (TKS).

J. Isaacmanas kartu su pora „SpaceX“ inžinierių ir buvusiu karinių oro pajėgų pilotu antradienį prieš aušrą pakilo į orbitą „SpaceX“ raketa „Falcon 9“ iš Floridos.

Misijos „Polaris Dawn“ įgula taip pat siekia nuskristi giliau į kosmosą nei bet kuri kita pilotuojama misija per daugiau nei pusę amžiaus ir pasiekti didžiausią 1,4 tūkst. km aukštį.

Misija buvo kelis kartus atidėta – iš pradžių dėl techninių problemų, o vėliau dėl oro sąlygų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių