Pereiti į pagrindinį turinį

Politologai: kita valdančioji koalicija Latvijoje bus panaši į besitraukiančiąją

2014-10-04 21:04
BNS inf.
Scanpix nuotr.

Kita valdančioji koalicija Latvijoje veikiausiai bus labai panaši į besitraukiančiąją, naujienų agentūrai BNS sakė politologai, komentuodami rinkėjų, dalyvavusių šeštadienį vykusiuose visuotiniuose rinkimuose, apklausos rezultatus.

Kaip nurodė analitikas Filipas Rajevskis, tvyrant įtampai santykiuose su didžiąja kaimyne Rusija dėl Ukrainos krizės rinkėjai liko rinktis žinomą „blogį“.

Tokios nuotaikos, anot jo, lėmė tai, kad daugiausia balsų gavo pačios populiariausios politinės partijos.

Tuo pat metu kai kurie rinkėjai galėjo balsuoti už kairiąją partiją „Iš širdies - Latvijai“ (NSL), kurią anksčiau šiais metais įkūrė buvusi Latvijos valstybės kontrolierė Inguna Sudraba, jei norėjo parodyti nepasitenkinimą valdžioje esančiomis politinėmis jėgomis.

Vis dėlto, kaip nurodė F.Rajevskis, balsavusiųjų apklausos rezultatai leidžia teigti, kad kita valdančioji koalicija bus labai panaši į tą, kuri jau buvo.

Sociologas Arnis Kaktinis sutiko su F.Rajevskiu ir dėl būsimos valdančiosios koalicijos sudėties ir dėl motyvų, kurie paskatino žmones balsuoti už naujas politines partijas – NSL bei Latvijos regionų aljansą (LRA), kelių regioninių partijų susivienijimą.

A.Kaktinio nuomone, balsų skaičius, atiduotas už LRA ir NSL, rodo, jog šios dvi politinės scenos debiutantų jėgos pateks į Seimą todėl, jog dalis rinkėjų nėra patenkinti esamomis partijos.

Kaip parodė naujienų agentūros BNS užsakymu atlikta balsavusių rinkėjų apklausa, kurią atliko Rygos P.Stradinio universiteto viešųjų komunikacijų institutas ir aukštoji verslo mokykla „Turyba“, į Seimą veikiausiai pateks 6 partijos.

Šios apklausos duomenimis, už centro dešiniąją „Vienybę“ balsus atidavė 25,7 proc. savo pasirinkimą nurodžiusių rinkėjų, už prorusišką „Santarvės centrą“ - 19,4 proc., už Nacionalinį aljansą - 18,9 proc., už Žaliųjų ir valstiečių sąjungą (ZZS) - 18,5 proc., už NSL - 6,8 proc., o už LRA - 6,2 procento.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų