Per popiežiaus vizitą Belgijoje dominuos prievartos prieš vaikus skandalų tema

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus, neseniai grįžęs iš varginančios kelionės po Azijos ir Ramiojo vandenyno regioną ir nesunkiai apsirgęs gripu, ketvirtadienį ketina pradėti vizitą Liuksemburge ir Belgijoje, ten susitiks su dvasininkų seksualinės prievartos aukomis.

Per 12 dienų kelionę į keturias Azijos ir Okeanijos šalis 87 metų Pranciškus pademonstravo stulbinantį atsparumą, tačiau pirmadienį dėl „lengvo gripo“ atšaukė audiencijas. Vatikanas pranešė, kad popiežius, kuriam jaunystėje buvo pašalinta dalis plaučio, prieš tęsdamas keliones turi pailsėti.

Per 46-ąją iš Argentinos kilusio pontifiko kelionę į užsienį bus kalbama apie kunigų pedofiliją Belgijoje, ten skandalai ir dangstymai trunka jau dešimtmečius. Vieno vyskupo prisipažinimas prieš 14 metų paskatino tūkstančius aukų netylėti.

Viešnagės metu Pranciškus privačiai susitiks su 15 dvasininkų seksualinės prievartos aukų. Pernai pasirodęs skaudus dokumentinis filmas vėl iškėlė skandalą į pirmuosius puslapius. Aukos atskleidė dešimtmečius palaidotas paslaptis. Jos pasmerkė Bažnyčios pastangas apsaugoti agresorius, kalbėjo apie sunkumus siekiant teisingumo.

Laikraštyje „Le Soir“ paskelbtame atvirame laiške aukos reikalavo popiežiaus spręsti pedofilijos ir keblią kunigų celibato problemą.

Priverstinis įvaikinimas

Gali būti, kad Pranciškus neignoruos ir priverstinio įvaikinimo, kai vienuolių vadovaujamos institucijos iki praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio pabaigos priimdavo nepilnametes mergaites ir nėščias netekėjusias moteris, o jų vaikus atiduodavo įvaikinti. Pasak Belgijos naujienų svetainės HLN, nuo 1945 metų iki devintojo dešimtmečio Belgijoje iš motinų buvo paimta iki 30 tūkst. vaikų. 2023 m. Belgijos vyskupai atsiprašė ir paprašė atlikti nepriklausomą tyrimą, kai daugiau moterų ir kitų žmonių paliudijo, jog Katalikų Bažnyčia juos „pardavė“ įtėvių šeimoms.

Kelionė, oficialiai rengiama minint Liuveno katalikiškojo universiteto 600-ąsias metines, prasidės aštuonių valandų vizitu Liuksemburge. Ten Pranciškus laukiamas ketvirtadienį 10 val., Dievo Motinos katedroje jis susitiks su Didžiuoju kunigaikščiu.

Ketvirtadienio vakarą Pranciškus pradės trijų dienų vizitą Briuselyje. Lakeno rūmuose popiežių priims karalius Pilypas, didžiulėje Švenčiausiosios Širdies bazilikoje Pranciškus susitiks su ministru pirmininku bei dvasininkais. Jis taip pat surengs du susitikimus Liuveno katalikiškame universitete, su dėstytojais ir studentais aptars, be kitų klausimų, klimato kaitą.  Sekmadienį popiežius vadovaus didelėms mišioms po atviru dangumi Karaliaus Bodueno stadione Briuselyje, ten laukiama 35 tūkst. žmonių.

Pastarąjį kartą popiežiaus vizitas į Briuselį buvo surengtas 1995 m., kai Jonas Paulius II dalyvavo šventojo Damijono, savo gyvenimą paskyrusio raupsuotiesiems, beatifikacijoje.

Beveik 65 proc. Belgijos gyventojų yra krikščionys, 58 proc. jų - katalikai, tačiau tikinčiųjų skaičius mažėja, kaip ir visoje Europoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių