Popiežius atsiprašė už Kanados autochtonams padarytą „blogį“

Popiežius Pranciškus pirmadienį atsiprašė už „blogį, kurį daug krikščionių padarė vietinėms tautoms“ Kanadoje, ir apgailestavo dėl Katalikų Bažnyčios bendradarbiavimo „naikinant kultūrą“.

„Prašau atleidimo, kad daug krikščionių, deja, ilgai pritarė kolonistų, engusių vietines tautas, mąstysenai. Ypač prašau atleidimo, kad daug Bažnyčios narių ir vienuolių bendradarbiavo su to meto vyriausybėmis vykdant kultūros naikinimo ir prievartinės asimiliacijos projektus, kurių kulminacija buvo internatinių mokyklų sistema“, – sakė jis autochtonams Maskvečise Albertos provincijoje.

„Vieta, kur susirinkome, vėl sužadina manyje didelį skausmą ir gailestį, kuriuos jaučiau pastaraisiais mėnesiais“, – sakė 85 metų pontifikas.

Sekmadienį pakeliui į Kanadą popiežius su juo keliaujantiems žurnalistams  sakė, jog „turime žinoti, kad tai atgailos kelionė“.

Pranciškaus vizitas Kanadoje pirmiausia skirtas atsiprašyti žmonių, nukentėjusių nuo Bažnyčios vaidmens per dešimtmečius vykdytą skandalingą prievartinę asimiliaciją, kurią tiesos ir susitaikymo komisija yra pavadinusi „kultūriniu genocidu“.

Nuo XIX amžiaus pabaigos iki praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio Kanados vyriausybė išsiuntė maždaug 150 tūkst. autochtonų vaikų į 139 Bažnyčios laikytas internatines mokyklas, kur jie buvo atskirti nuo savo šeimų, kalbos ir kultūros.

Daug šių vaikų patyrė direktorių ir mokytojų fizinę ir lytinę prievartą, be to, manoma, kad tūkstančiai mirė nuo ligų, badavimo ar nepriežiūros. Nuo 2021 metų gegužės šių buvusių mokyklų teritorijose surasta per 1,3 tūkst. nepažymėtų kapų.

Balandžio mėnesį Vatikane lankėsi ir su popiežiumi susitiko autochtonų delegacija. Po šio apsilankymo rengiama dabartinė Pranciškaus kelionė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Al Razis

Al Razis portretas
Kada bažnyčia pradės atgailauti už inkviziciją, Baltramiejaus nakties ir panašias skerdynes, nekrikščioniškų tautų religijų genocidą?
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių