Popiežius Pranciškus smerkia ekonominį kolonializmą Afrikoje

  • Teksto dydis:

Popiežius Pranciškus antradienį – pirmąją savo kelionės į išteklių turtingą Kongo Demokratinę Respubliką (KDR) dieną – pasmerkė „ekonominį kolonializmą“ Afrikoje.

Sakydamas kalbą prezidentūroje sostinėje Kinšasoje, popiežius apgailestavo, kad šaliai savo istorijoje teko išgyventi nemažai konfliktų ir patirti užsienio dominavimą.

„Po politinio kolonializmo prasidėjo ne mažiau vergiškas ekonominis kolonializmas“, – pabrėžė 86 metų pontifikas, kalbėjęs apie KDR istoriją.

„Ši šalis yra apiplėšiama. Ji negali pasinaudoti savo milžiniškais ištekliais“, – pareiškė jis šalies politikų ir kitų garbingų svečių auditorijai, į kurią kreipėsi italų kalba.

„Nesmaukite Afrikos. Ji nėra kasykla, kurią reikia eksploatuoti, ar žemė, kurią reikia apiplėšti“, – sakė popiežius, kurio žodžiai buvo sutikti plojimais.

Pontifiko išdėstytos mintys neabejotinai sulauks pritarimo KDR – didžiulėje Centrinės Afrikos šalyje, kuri turi apie 100 mln. gyventojų ir tik 1960 metais atgavo nepriklausomybę nuo Belgijos.

Nors KDR turi milžiniškas mineralinių išteklių, medienos ir gėlo vandens atsargas, ji tebėra viena skurdžiausių šalių pasaulyje.

Pasaulio banko duomenimis, maždaug dviem trečdaliams šalies gyventojų tenka išgyventi už mažiau nei 2,15 JAV dolerio (1,98 euro) per dieną.

Be to, tęsiasi konfliktas šalies rytuose, kur tutsių vadovaujama ginkluota grupuotė M23 nuo 2021 metų pabaigos yra užėmusi didelius plotus.

Popiežius savo kalboje paragino tęsti pradėtą susitaikinimo procesą ir pabrėžė: „Negalime priprasti prie kraujo, kuris jau dešimtmečius teka šioje šalyje.“

Jis taip pat kalbėjo apie „laisvų, skaidrių ir patikimų rinkimų“ svarbą.

Gruodžio 20-ąją KDR vyks prezidento rinkimai.

Dabartinis KDR prezidentas Felixas Tshisekedi (Feliksas Čisekedis) į valdžią atėjo 2018 metais po rinkimų, kurių rezultatai buvo sulaukę itin prieštaringų vertinimų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Klausimelis

Klausimelis portretas
O popiezius fasistine iskrypeliu kacapija smerkia?

Visiems

Visiems portretas
po... į jo nuommonė. Pasaulį valdo velnias!!!

Jo

Jo portretas
Kinijai dzin ką popiežius sako
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių