Populiarus Naujosios Zelandijos premjeras palieka postą

  • Teksto dydis:

Populiarus Naujosios Zelandijos premjeras Johnas Key (Džonas Ki) pirmadienį netikėtai paskelbė atsistatydinantis ir pareiškė, kad niekada nebuvo karjeros politikas, tad jam atėjo metas pasitraukti po aštuonerių metų darbo šiame poste.

Buvęs banko "Merrill Lynch" prekybos valiutomis brokeris pareiškė, kad "šis sprendimas sunkiausias, kada nors mano priimtas". J.Key nekalbėjo apie jokius tolesnius savo planus, išskyrus ketinimus daugiau laiko praleisti su savo šeima.

"Būti partijos ir šalies lyderiu buvo neįtikėtina patirtis, - jis sakė per įprastą savaitinę spaudos konferenciją. - Kad ir kokia stulbinama buvo mano karjera politikoje, niekada nelaikiau savęs karjeros politiku."

J.Key neseniai paminėjo savo darbo premjero poste aštuntąsias ir vadovavimo centro dešiniajai Nacionalinei partijai 10-ąsias metines. Dabar jo partija turės kitą savaitę surengti suvažiavimą ir išsirinkti naują pirmininką. Favoritu daugelio laikomas jo pavaduotojas Billas Englishas (Bilas Inglišas).

Apklausos patikimai rodė, kad J.Key per ateinančiais metais vyksiantį balsavimą taps pirmuoju politiniu lyderiu per Naujosios Zelandijos istoriją, laimėjusiu ketverius rinkimus iš eilės. Vis dėlto premjeras pareiškė apie rekordus negalvojantis.

"Jeigu pasilieki dėl laiko rekordo - pasilieki dėl klaidingų priežasčių", - sakė J.Key.

"Ši patirtis buvo neįtikėtina; man buvo suteikta tikra privilegija, mirsiu laimingas - tikėkimės, kad tai įvyks tolimoje ateityje. Bet tikrai didžiuosiuosi, ką esu atlikęs", - kalbėjo jis.

"Vis dėlto geri lyderiai žino, kada metas išeiti - ir dabar yra metas išeiti", - pridūrė vyriausybės vadovas.

J.Key į politiką įžengė gana neseniai: į parlamentą jis buvo išrinktas 2002 metais, o prie Nacionalinės partijos vairo stojo praėjus dar ketveriems metams.

2008 metais jis užbaigė aštuonerius metus trukusį Leiboristų partijos vadovavimą ir išvertė iš posto tuometę premjerę Helen Clark (Helen Klark).

J.Key pelnė liaupsių už savo vadovavimą per virtinę krizių jo pirmosios kadencijos metu, įskaitant 2011 metų vasarį įvykusį niokojantį žemės drebėjimą Kraistčerče, pareikalavusį 185 žmonių gyvybių.

55 metų politikas taip pat sugebėjo stabilizuoti ekonomiką po pasaulinės finansų krizės nesiimdamas kraštutinių taupymo priemonių. Jis laikėsi ramios, pragmatiškos strategijos, dėl kurios 2015-2016 metų biudžetas vėl tapo perteklinis - pirmąkart nuo 2008 metų.

"Pasakyk, kad taip nėra, brolau"

Sužinojęs apie kaimyninės šalies lyderio atsistatydinimą Australijos premjeras Malcolmas Turnbullas (Malkolmas Ternbalas) pasiuntė jam SMS žinutę: "Pasakyk, kad taip nėra, brolau." Jis sakė žurnalistams Melburne, kad laiko savo artimą draugą J.Key "vienu iškiliausių nacionalinių lyderių mūsų dienų pasaulyje".

Naujosios Zelandijos opozicinės Leiboristų partijos lyderis Andrew Little'as (Endrius Litlas) pripažino, kad J.Key yra populiarus, bet pabrėžė suprantantis, kodėl jis traukiasi.

"Politika reikalauja didelio aukojimosi. Visi galime būti politikai, bet ne visiems gyvenimas yra politika", - sakoma A.Little'o "Twitter" žinutėje.

"Ministras pirmininkas tarnavo Naujajai Zelandijai reikšmingo pasaulinio nestabilumo laikais ir paliks politiką didžiuodamasis savo pasiekimais", - pridūrė leiboristų lyderis.

Partijos "Naujoji Zelandija - pirmiausia" lyderis Winstonas Petersas (Vinstonas Pitersas) savo ruožtu tvirtino, kad J.Key atsistatydina, nes šalies ekonomika nėra tokia stipri kaip tvirtino jo vyriausybė.

Tačiau premjeras sakė manantis, kad "išeina būdamas viršūnėje" ir pabrėžė, kad jo sprendimą labiausiai nulėmė noras praleisti daugiau laiko su žmona Bronagh (Brona) ir vaikais Stephanie (Stefani) bei Maxu (Maksy).

"Būtų lengva sakyti, kad šį sprendimą priėmiau vien tam, kad iš naujo atrasčiau kadaise savo turėtą asmeninį ir šeimos gyvenimą - tai yra veiksnys, bet jis vienas iš daugelio", - aiškino jis.

"Per daug metų stebėjau daug lyderių, kurie, atsidūrę panašioje padėtyje, nesugeba atlikti šio žingsnio. Galiu suprasti kodėl. Pasitraukti sunku, - pažymėjo J.Key. - Tačiau man ir Nacionalinei partijai tai geras metas išeiti. Partijos narių daug; partija gerai finansuojama."

"Jos lyderiai - talentingi ir pasiruošę tarnauti, ir vienas iš pasiekimų, kuriais didžiuojuosi - kad kartu su kolegomis sukūrėme kabineto komandą, kuri yra pajėgi, pasišventusi ir darni", - sakė besitraukiantis lyderis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių