Pereiti į pagrindinį turinį

Pradėtas tyrimas dėl buvusio Prancūzijos politiko, įtariamo lytiniu priekabiavimu

2016-05-10 19:11
BNS inf.

Prancūzijos teisėjai antradienį nurodė pradėti tyrimą dėl daugybės mestų kaltinimų lytiniu priekabiavimu buvusiam parlamento vicepirmininkui Denis Baupinui (Deni Bopenui), ekspertams sveikinant politikų įtariamus lytinius nusikaltimus gaubusios „omertos“ pabaigą.

Denis Baupin
Denis Baupin / Scanpix nuotr.

D.Baupino žmona, būsto ministrė Emmanuelle Cosse (Emanuel Kos), anksčiau antradienį Prancūzijos radijui sakė, kad ją šokiravo pirmadienio kaltinimai, kuriuos iškėlė aštuonios moterys, tarp jų keturios buvusios Žaliųjų partijos (EELV) narės.

„Mes kalbame apie labai rimtus veiksmus, ir jeigu tai bus įrodyta, tai turi nagrinėti teismai“, – sakė ji radijui.

Pasak E.Cosse, ji vis dar pasitiki savo vyru ir net nebuvo girdėjusi apie kaltinimus, apie kuriuos pirmadienį paskelbė žiniasklaida.

„Tai mane labai paveikė kaip moterį, kaip žmoną, kaip motiną ir kaip ministrę“, – kalbėjo E.Cosse.

53 metų D.Baupinas pirmadienį pasitraukė iš parlamento vicepirmininko posto, kad, pasak jo, galėtų „geriausiai pasiruošti savo gynybai“ nuo nepagrįstų kaltinimų, kuriuos jo advokatas pavadino „melagingais, šmeižikiškais ir nepagrįstais“.

D.Baupinas pradėjo bylinėjimąsi dėl šmeižto su žiniasklaidos priemonėmis, kurios paskelbė moterų jam mestus kaltinimus.

Paryžiaus prokurorai sako, kad tyrimo metu bus surinkti įtariamų aukų pareiškimai, tačiau baudžiamoji byla prieš D.Baupiną nepradėta.

Prancūzijos įstatymų lytinio priekabiavimo arba agresijos byloms numatytas trejų metų senaties terminas, į kurį greičiausiai nepatenka dauguma iš D.Baupenui metamų kaltinimų, dalis kurių yra susiję su 15 metų senumo įvykiais.

Nepaisydami tyrimo išvadų ekspertai sveikina patį faktą, kad apie lytinį priekabiavimą pradėta kalbėti atviriau.

„Manau, kad tai „omertos“ (tylėjimo) pabaiga. Keli politikai šiandien gali truputį sunerimti, nes toks elgesys šiandien yra dažnas“, – sakė Camille Froidevaux-Metterie (Kamil Fruadevo Metri) , šią problemą nagrinėjanti Reimso universiteto politikos mokslų profesorė.

2012 metais ji apklausė maždaug 60 politikių moterų dėl lytino priekabiavimo ir sako, kad po kaltinimų buvusiam TVF vadovui Dominique'ui Straussui-Kahnui (Dominikui Strosui-Kanui) reikalai tikrai pradėjo keistis.

„Iki šiol politikus saugojo slaptumas, įskaitant bet kokį jų agresyvų ir lytiškai (netinkamą) elgesį“, – profesorei pritarė politikos ekspertė Catherine Achin (Katrin Ašen) iš Paryžiaus-Dofino universiteto.

Pasak jos, požiūris keičiasi, ypač dabar, kai daugiau moterų eina į politiką.

„Dabar (politikoje) yra daugiau moterų, jos užima aukštesnius postus,yra labiau patyrusios – dabar jos gali daryti spaudimą kaip grupė ir pasakyti „Gana!“, - sakė ji.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų