Prancūzija: Kinijai tenka svarbus vaidmuo siekiant užtikrinti taiką ir stabilumą pasaulyje

  • Teksto dydis:

Prancūzija trečiadienį pareiškė, kad Kinijai tenka svarbus vaidmuo stengiantis užtikrinti taiką ir stabilumą pasaulyje, Pekinui siekiant tarpininkauti sprendžiant Rusijos invazijos į Ukrainą klausimą.

Kinijos užsienio reikalų ministras Qin Gangas (Čin Gangas) šią savaitę lankosi Vokietijoje, Prancūzijoje ir Norvegijoje, o trečiadienį Paryžiuje susitiko su Prancūzijos kolege Catherine Colonna (Katrin Kolona).

„Žinome, koks svarbus yra Kinijos vaidmuo pasaulio arenoje ir kokį svarbų vaidmenį ji gali atlikti užtikrinant taiką ir stabilumą pasaulyje“, – susitikimo pradžioje Qin Gangui sakė C. Colonna.

Ji pridūrė, kad Kinija turėtų stengtis įtikinti Rusiją grįžti prie Jungtinių Tautų Chartijos tikslų ir principų laikymosi.

Anksčiau C. Colonna vyriausybės posėdyje sakė, kad Pekinas turėtų paraginti Rusiją grįžti prie taikos, teigiama pranešime spaudai.

„Kinijai būtina pasinaudoti savo santykiais su Rusija, kad ji geriau suprastų, jog atsidūrė aklavietėje, ir pasakyti Rusijai, kad ji grįžtų į protą“, – pridūrė ji.

Taip ji kalbėjo po to, kai praėjusį mėnesį Kinijoje apsilankęs Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) sukėlė diskusijų, sakydamas, kad Europa neturėtų būti nei Vašingtono, nei Pekino sekėja, taip pat jai esą nederėtų įsitraukti į bet kokią eskalaciją dėl Taivano.

Vokietijos gynybos ministras Borisas Pistorius (Borisas Pistorijus) E. Macrono pastabas pavadino keliančiomis apgailestavimą ir pridūrė: „Mums niekada negrėsė pavojus tapti ar būti Jungtinių Valstijų vasalais.“

Kinija stengiasi parodyti save kaip neutralią šalį kalbant apie Rusijos karą prieš savo provakarietišką kaimynę, o praėjusį mėnesį prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas) pirmą kartą nuo Maskvos invazijos pradžios pasikalbėjo su Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu.

Tačiau neseniai Kinijos ambasadoriaus Prancūzijoje išsakyti komentarai, kuriuose jis suabejojo buvusių sovietinių valstybių suverenumu, sukėlė abejonių dėl Pekino neutralios pozicijos, o Jungtinės Valstijos ir NATO skeptiškai įvertino Pekino 12 punktų dokumentą dėl karo užbaigimo.

C. Colonna sakė Qin Gangui, kad taip pat nori aptarti susirūpinimą keliantį Šiaurės Korėjos požiūrį, turėdama omenyje naujausius šios šalies raketų paleidimus.

Ji paprašė Qin Gango pagalvoti, kaip „reaguoti vieningai ir toliau siekti stabilumo pusiasalyje ir regione“.


Šiame straipsnyje: PrancūzijaKinijakaras UkrainojeCatherine Colonna

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių