Prancūzija toliau svarsto, ar siųsti Ukrainai „Leclerc“ tankus

Prancūzijos premjerė Elisabeth Borne (Elizabet Born) trečiadienį pareiškė, kad Prancūzija toliau svarsto galimybę siųsti savo sunkiuosius tankus „Leclerc“ į Ukrainą.

Prancūzų tankai yra panašūs į Vokietijoje pagamintus tankus „Leopard“, kuriuos Berlynas trečiadienį sutiko siųsti į Kyjivą, tačiau jų yra daug mažiau ir jų priežiūra bei logistika būtų sudėtingesnė.

„Kalbant apie „Leclerc“ tankus, tęsiame analizę su Ginkluotųjų pajėgų ministerija, – trečiadienį parlamentui sakė E. Borne. – Pagalbos Ukrainai klausimas neapsiriboja vien šiuo ar kitu ginklu“.

Prancūzija, be kitų ginklų, suteikė savo modernią artilerijos sistemą „Cezar“, oro gynybos sistemą „Crotale“ ir neseniai pažadėjo išsiųsti savo itin mobilų lengvąjį tanką AMX-10 RC.

Tikimasi, kad dabar, Vokietijai tiekiant tankus „Leopard“ Ukrainai, o JAV ruošiantis siųsti tankus „Abrams“, bus sprendžiamas klausimas, ar Prancūzija leis dislokuoti tankus „Leclerc“.

Aukšto rango Prancūzijos gynybos pareigūnai abejoja, ar šis tankas būtų naudingas tuo metu, kai Ukrainos pajėgos turi mokytis naudotis įvairiais sudėtingais vakarietiškais ginklais.

„Nėra jokių politinių prieštaravimų, – naujienų agentūrai AFP sakė Prancūzijos gynybos ministerijos šaltinis, kalbėjęs su anonimiškumo sąlyga. – Mums tik įdomu, ar „Leclerc“ nebus kaip ta nuodų taurė. Siekiama, kad jis būtų naudingas ir veiksmingas“.

Prancūzija turi apie 200 tankų „Leclerc“, kuriuos pagamino gynybos grupė „Nexter System“.

Niekas „neatmetama“

Jie turi panašias galimybes kaip ir „Leopard 2“ – 120 mm patranką, galinčią pataikyti į taikinius, esančius iki keturių kilometrų atstumu, – tačiau jų nenaudoja jokia kita Europos kariuomenė.

„Ukraina ieško ne konkrečiai „Leclerc“, o veikiau „Cezar“ ir „Crotale“, – pridūrė gynybos šaltinis.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) savaitgalį išdėstė sunkiasvorių tankų tiekimo Ukrainai sąlygas ir sekmadienį pareiškė, kad kol kas niekas „neatmetama“.

Jis teigė, kad bet koks sprendimas juos suteikti neturėtų būti „eskaluojantis“, turėtų teikti „realią ir veiksmingą“ naudą Ukrainai ir neturėtų pakenkti Prancūzijos gynybiniams pajėgumams.

Paryžius trečiadienį pasveikino Vokietijos sprendimą suteikti Ukrainai savo tankus „Leopard 2“.

„Prancūzija sveikina šį Vokietijos sprendimą, kuriuo išplečiama ir sustiprinama parama, kurią suteikėme AMX-10 RC pristatymu“, – sakė prezidento atstovė spaudai.

Paryžius vis dar tariasi su Italija dėl oro gynybos sistemos „Mamba“ perdavimo Ukrainai ir nori suteikti daugiau „Crotale“ raketų, AFP teigė gynybos šaltiniai.

Pirmuosius 14 AMX-10 RC ji perduos Ukrainai vasario pabaigoje, o iš viso tikimasi nusiųsti apie 40 vienetų.


Šiame straipsnyje: karas UkrainojeLeclerc tankaiPrancūzija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių