Pereiti į pagrindinį turinį

Prancūzijos politikas atsistatydina dėl kaltinimų lytiniu priekabavimu

2016-05-09 13:57
BNS inf.

Prancūzijos parlamento pirmininko pavaduotojas Denis Baupinas (Deni Bopenas) pirmadienį atsistatydino dėl įtarimų lytiniu priekabiavimu, nors politikas šiuos kaltinimus neigia.

Denis Baupinas
Denis Baupinas / Scanpix nuotr.

Buvęs Prancūzijos Žaliųjų partijos (EELV) narys D.Baupinas, kurio sutuoktinė yra būsto ministrė Emmanuelle Cosse (Emanuel Kos), neigia visus jam primetamus kaltinimus ir grasina keturias jį apkaltinusias moteris už šmeižtą paduoti į teismą, sakė jo advokatas Emmanuelis Pierrat (Emanuelis Pjera).

Šie kaltinimai yra „melagingi, šmeižikiški ir nepagrįsti“, sakė E.Pierrat pareiškime.

„Lytinis priekabiavimas ar netgi seksualinė agresija yra visiškai svetimi“ D.Baupinui, kuris yra vienas iš šešių parlamento vicepirmininkų, pridūrė jis.

Parlamento pirmininkas Claude'as Bartolone'as (Klodas Bartolonas) anksčiau pirmadienį iškvietė D.Baupiną ir „paprašė jo atsistatydinti iš pirmininko pavaduotojo pareigų“, sakoma Nacionalinio Susirinkimo pranešime.

C.Bartolone'ui adresuotame elektroniniame laiške, su kurio turiniu susipažino naujienų agentūra AFP, D.Baupinas rašo, kad traukiasi iš posto, kuriame išdribo beveik ketverius metus, kad galėtų „geriausiai pasiruošti savo gynybai“.

Tai tik vienas iš virtinės panašių skandalų, į kuriuos įsivelia prancūzų politikai po buvusio TVF vadovo Dominique Strausso-Kahno (Dominiko Stroso-Kano) nemalonumų 2011 metų gegužę, kurie sužlugdė jo viltis siekti šalies prezidento posto.

Buvusio TVF vadovo, Prancūzijoje dažniausiai vadinamo tiesiog DSK, karjera subyrėjo, kai jis buvo išvestas surakintas antrankiais priešais žurnalistų kameras. Civilinė byla, kurioje vieno Niujorko viešbučio kambarinė apkaltino jį seksualiniu užpuolimu, gaiausiai baigėsi taikos sutartimi.

Paskutinis toks į nemalonę patekęs aukšto rango asmuo buvo Prancūzijos finansų ministras Michelis Sapinas (Mišelis Sapenas), kuris balandžio mėnesį pasirodžiusioje knygoje buvo apkaltintas „lytiškai priekabiavęs“ prie vienos žurnalistės. Tačiau šiuos kaltinimus ministras pavadino „netiksliais ir šmeižikiškais“.

Pasijuto „labai nejaukiai“

Minėtos keturios moterys kaltinimus 53 metų D.Baupinui išsakė per prancūzų žiniasklaidą.

Viena iš jų, Sandrine Rousseau (Sandrin Ruso), interneto svetainei „Mediapart“ ir radijui „France Inter“ sakė, kad D.Baupinas agresyviai ją užsipuolė 2011 metų spalio mėnesį per vieną partijos susirinkimą netoli Paryžiaus.

„Vienu metu užsinorėjau padaryti pertrauką, – pasakojo ji. – Denis Baupinas pasirodė koridoriuje... Jis prispaudė mane savo krūtine prie sienos ir pabandė pabučiuoti. Aš jį energingai atstūmiau“.

S.Rousseau, kuri buvo šiaurinio Prancūzijos regiono tarybos vicepirmininkė, sakė, kad dėl šio susidūrimo ji pasijuto „labai nejaukiai“.

„Iš karto pagalvojau, jog tai yra visiškai nenormalu, kad man taip galėjo atsitikti. Bet vėliau tai įvertinau kaip seksualinę agresiją“, – sakė ji.

Isabelle Attard (Izabel Atar), kuri paliko EELV partiją 2013 metų gruodį, sakė, jog D.Baupinas „beveik kasdien (prie jos) priekabiaudavo savo provokuojančiomis, gašliomis žinutėmis“ telefonu.

Netinkamu seksualiniu elgesiu D.Baupiną kaltina dar dvi Žaliųjų partijos narės: Le Mano vicemerė Elen Debost (Elen Debo) ir Paryžiaus apskrities administracijos narė Annie Lahmer (Ani Lamer).

Pasak E.Debost, „daugybė žmonių tylėjo, kad nepakenktų jo kampanijai“.

A.Lahmer sako, kad su ja susiję incidentai įvyko prieš daugiau nei 15 metų.

Prancūzijos įstatymų lytinio priekabiavimo arba agresijos byloms numatytas trejų metų senaties terminas, išskyrus tuos atvejus, kai nusikaltimų aukos yra nepilnamečiai. Tuomet šis terminas yra ilgesnis.

Praėjusį mėnesį D.Baupinas paliko EELV dėl „strateginių nesutarimų“ prieš artėjančius kitų metų rinkimus.

Pernai prancūzų žurnalistės paskelbė bendrą publicistinį straipsnių kairės pakraipos šalies dienraštyje „Liberation“, kuriame skundėsi dėl nuolatinio priekabiavimo vyrų, su kuriais jos susitinka pokalbiams darbo reikalais.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų