Vokietijoje prasideda smidrų sezonas – nėra kitos daržovės, kurią vokiečiai taip mėgtų. Beje, jie net baltųjų smidrų valgymo čempionai – per metus kiekvienas vokietis suvalgo apie tris kilogramus. Ūkininkas Jürgen'as Jakobs'as augina juos hektarais, turi parduotuvę bei restoraną.
LNK stop kadras.
„Didžiausias skirtumas tas, kad baltieji smidrai auga po žeme. Kai pasiekia paviršių, tampa violetiniai, paskui ir žali. Tiesą sakant, iš to paties augalo galima užauginti ir baltus, ir žalius. Esmė – kada nuimsite derlių. Baltieji skinami po žeme, o žalieji – virš grunto. Baltieji turi saldoką, riešutų skonį“, – aiškino ūkininkas.
Apie aistrą šiam delikatesui sklando legendos. Senovės romėnai juos laikė tuo, kas sužadina aistrą. O vokiečiai geba net ištisas valandas diskutuoti, su kuo jie turėtų būti valgomi – lydytu sviestu, o gal rūkytu kumpiu ar šniceliais. Beje, kiekvienas vokietis jums pasakys – ūglius galima doroti ne šakute ir peiliu, o tiesiog pirštais.
„Mums, Brandenburgo gyventojams, smidrai yra pavasario pranašai. Pamažu pasirodo saulė ir ima dygti – vėl galima mėgautis smidrų skoniu, tai kažkas ypatingo“, – sakė smidrų gerbėjas Sven'as Sperling'as.
Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:
Vokietijoje baltieji smidrai net vadinami „baltuoju auksu“. Bėlice apstu smidrų ūkių.
„Pas mus lankosi net 98 proc., kaip aš vadinu, pakartotinių pažeidėjų. Visi, kas ragavo mūsų smidrų, sugrįžta“, – kalbėjo J. Jakobs.
O ir ūkininkai nesiskundžia – iš jų gerai uždirba. Balandžio pradžioje kaina siekia 20 eurų už kilogramą, o birželį nukrinta iki 10 eurų.
(be temos)
(be temos)