Prasidėjus Tigro metams kinai meldėsi prie uždarytų šventyklų

  • Teksto dydis:

Nepaisant pandemijos apribojimų, Kinijos žmonėms antradienį švenčiant Naujuosius metus pagal Mėnulio kalendorinių nedidelės grupės žmonių rinkosi lauke prie uždarytų šventyklų ir meldėsi už prasidėjusius Tigro metus.

Kelios dešimtys žmonių susirinko prie Lamos šventyklos Pekine pasimelsti prie puošnių vakarinių Tibeto budistų šventovės vartų, nors prieš pandemiją šioje vietoje būdavo minios maldininkų.

Vienoje buhalterinės apskaitos įmonėje dirbanti Wang Ying (Vang Jing) sakė, kad melstis prie šventyklos jai yra geriau nei deginti smilkalus namuose.

„Manau, kad nuoširdumas yra svarbesnis už smilkalų deginimą“, – sakė ji, baigusi melstis.

Wang Ying taip pat sakė nekantriai laukianti Pekino žiemos olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijos penktadienį.  Artėjant šiai sporto šventei  Pekino gyventojai fotografavosi prie žaidynių ekspozicijų centrinėje miesto Tiananmenio aikštėje.

Naujieji metai pagal Mėnulio kalendorių,  dar vadinami Pavasario švente, yra svarbiausia metų šventė Kinijoje. Metams duodami pavadinimai pagal 12 kinų zodiako ženklų; naujieji Tigro metai pakeitė Jaučio metus.

Šiemet per šventes tradiciškai sutikti su šeima į savo gimtuosius miestus sugrįžo mažiau žmonių nei anksčiau. Dėl  griežtos Kinijos pandemijos politikos miestai gali būti uždaromi iš karto, kai juose nustatoma koronaviruso atvejų, taip pat laikinai būna stabdomos kelionės.

Liu Yuetong (Liu Juetong) nusprendė pasilikti Pekine, bijodama, kad kilus protrūkiui jos gimtajame mieste ji būtų priversta atidėti sugrįžimą į darbą reklamos agentūroje.

„Tai pirmas kartas kai švenčiu Pavasario šventę Pekine viena, – sakė moteris, pasimeldusi prie Lamos šventyklos. – Jaučiuosi truputį vieniša. Tačiau technologijų ir vaizdo skambučių dėka matausi su šeima beveik kiekvieną dieną.“

Honkonge dėl pandemijos buvo uždaryta didžiausia miesto daoistų šventovė Vong Tai Sino?? (Wong Tai Sin) šventykla, tačiau žmonės rinkosi deginti smilkalų ir pasimelsti mažesnėse šventyklose, kurios liko atviros.

„Tikiuosi, kad šie metai bus kaip tigras – labai energingi“, – sakė populiarios Man Mo šventyklos lankytojas. – Tikiuosi, kad Tigro metai bus geresni ekonomikai ir visų karjerai.“

Honkonge sausio mėnesį buvo fiksuota naujų COVID-19 atvejų banga, todėl miesto pareigūnai ragino visuomenę vengti didelių susibūrimų. Taip pat buvo uždarytos mokyklos, o restoranų darbo laikas sutrumpintas iki 18 valandos.

Taivano sostinėje Taibėjuje Longšano šventykloje susirinkusių maldininkų skaičius buvo gerokai mažesnis nei anksčiau, pandemijai pradedant skaičiuoti jau trečius metus.  Šią Budai skirtą šventyklą  XVIII amžiuje pastatė naujakuriai iš Pietų Kinijos. Joje taip pat yra daoistų dievams skirtų altorių.


Šiame straipsnyje: tigro metaikinaišventyklos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių