Prezidentė Ivanka, kurios dar niekas neišrinko

Buvusi manekenė, buvusi verslininkė, realybės šou dalyvė, Pensilvanijos universiteto absolventė, išbandžiusi daugybę veiklų, tačiau nė vienoje nepasiekusi išskirtinių rezultatų, vis drąsiau jaučiasi tarp planetos elito. Tai, kad ši moteris nuolat šmėžuoja tarp planetos lyderių, regis, labiausiai patinka vieninteliam žmogui – jos tėvui.

(Ne)pageidaujama pašnekovė

Paskutinėmis birželio dienomis Japonijoje vyko aukščiausiojo lygio, vadinamojo Didžiojo 20-uko lyderių susitikimas. Galingiausi planetos žmonės – įtakingiausių valstybių prezidentai, premjerai ir monarchai, svarbiausių ekonominių institucijų, tokių kaip Pasaulio bankas, atstovai susitiko Osakoje, kad aptartų tarptautinio bendradarbiavimo aktualijas. JAV delegacijoje buvo ir ji, Ivanka Trump.

Pasaulio lyderiai, regis, susitaikė, kad ši fiziniu grožiu, elegancija ir jaunu amžiumi iš jų draugijos išsiskirianti moteris yra nuolatinė svarbiausių susitikimų dalyvė. Tačiau po Didžiojo 20-uko susitikimo Prancūzijos prezidentūros instagramo paskyroje atsiradęs vaizdo įrašas socialiniuose tinkluose sukėlė tikrą audrą. Vienas po kito pasipylė I.Trump skirti memai, o apžvalgininkai pradėjo kelti retorinius klausimus: koks gi tikrasis I.Trump vaidmuo ir tikslas?

Minėtame vaizdo įraše matyti Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė Theresa May, Tarptautinio valiutos fondo vadovė Christine Lagarde, Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas ir Kanados premjeras Justinas Trudeau. Tarp gana siaurame rate besišnekučiuojančio ketverto prisijungia ir I.Trump. Ji elgiasi tarsi svarbaus vakarėlio debiutantas, atėjęs užmegzti svarbių pažinčių.

Mandagiai įžūlus JAV prezidento dukros elgesys sulaukia nevienareikšmės reakcijos. Ketvertas nerodo svetingumo, ratelis veik nepraplatėja, nepaisant demonstruojamų pastangų Ivanka lieka stovėti per sprindį atokiau, arčiausiai esantys Ch.Legarde ir E.Macronas lieka į ją vos atsukę nugaras. Filmavusiojo objektyve dominuoja I.Trump, Th.May ir Ch.Legarde. Pastaroji, stovėdama šonu į Ivanką, akivaizdžiai pamindama mandagumo reikalavimus, ignoruoja kalbančią amerikietę ir žvilgteli jos kryptimi vos akimirkai.

Vaizdo klipas akimirksniu išplito tviteryje, instagrame, feisbuke, pasipylė įrašai su grotažymėmis #UnwantedIvanka ir nuotraukų montažai, kuriose I.Trump – greta istorinių asmenybių.

Garsiajame kadre iš Jaltos konferencijos Ivanka sėdi šalia Winstono Churchilio. Princo Hario vestuvėse ji – antroji nuotaka. I.Trump – legendinėje nuotraukoje greta Martino Lutherio Kingo, kartu su sąjungininkais išsilaipina Normandijoje, aukštakulniais kaukši per Mėnulį, mojuoja per karalienės inauguraciją šalia Elžbietos II. Kartu su Mahatma Gandhi dalyvauja "Druskos žygyje", o Leonardo da Vinci paveiksle "Paskutinė vakarienė" sėdi Jėzaus dešinėje.

Pirmoji šalies dukra

Didžiojo 20-uko viršūnių susitikimas tapo tik pretekstu, o socialinių tinklų vartotojų įrašai – būdu kelti retorinius klausimus, kankinančius ne vieną žmogų. Ką I.Trump veikia tarp planetos galingiausiųjų?

Oficialiai 37-erių I.Trump, D.Trumpo ir jo pirmosios žmonos Ivanos duktė – JAV prezidento visuomeninė patarėja, kaip ir jos sutuoktinis Jaredas Kushneris. Tačiau, priešingai nei vyras, aktyviai dalyvaujantis reformuojant įkalinimo įstaigas arba Artimųjų Rytų politikoje, I.Trump nekuruoja jokios konkrečios srities.

Kadangi nėra aišku, kuo konkrečiai užsiima I.Trump, jai apžvalgininkai atrado pirmosios dukros titulą.

Titulas, kokio anksčiau nėra buvę, apibrėžia pareigas, kurias įprastai atlieka pirmoji šalies ponia.

Titulas, kokio anksčiau nėra buvę, apibrėžia pareigas, kurias įprastai atlieka pirmoji šalies ponia. Nors į oficialias keliones D.Trumpą neretai lydi Melania Trump, skirtingai nei jos pirmtakės, dabartinė pirmoji JAV ponia akivaizdžiai laikosi antrame plane. Tad gerokai dažniau greta prezidento matoma Ivanka teoriškai galėtų tęsti Baltųjų rūmų šeimininkių tradiciją ir daugiausia dėmesio skirti moterų problemomis.

Idealiu atveju, I.Trump galėtų pasiekti, kad šia tema apskritai būtų kalbama aukščiausiu lygiu, kad ji būtų siejama su valstybių parama konkrečias moterų problemas sprendžiančioms programoms. Tačiau apie ką I.Trump gali kalbėti, pavyzdžiui, JAV ir Šiaurės Korėjos lyderių susitikimuose, jei šie apskritai yra pirmieji Vakarų pasaulio ir dabartinio Pchenjano vadovo bandymai susėsti prie derybų stalo? Į šį klausimą I.Trump vaidmeniu susidomėję apžvalgininkai atsakymo nežino.

Tobulumo įsikūnijimas

Ekspertų nuomone, I.Trump dalyvavimas svarbiuose renginiuose turi visiškai kitokį tikslą. "Vienas iš D.Trumpo tikslų – sukurti Trumpų prekės ženklą politikoje, – sako Vienos universiteto profesorius Thomas Jaegeris. – Panašų, kokį yra sukūręs nekilnojamojo turto ir pramogų sektoriuje. D.Trumpas galvoja apie savotišką dinastiją. Jis jau pasirinko savo įpėdinę – bent jau mintyse."

Tėvas įsitikinęs, kad jo Ivanka bus pirmoji JAV prezidentė, todėl jis ją visur vežasi kartu.

I.Trump kartu su JAV prezidentu dalyvaujant įvairiuose renginiuose, susitikimuose, sukuriama savotiška įvaizdinė reklama. Juolab kad JAV gyvuoja savita politikos lyderių paieškos tradicija. Būti žinomam – labai svarbi sąlyga. Reikia būti kažkuo, ką pažįsta kiekvienas. Būtent tokie šiuo metu ir yra Trumpai.

Žinoma, ir pati Ivanka, vien instagrame turinti beveik 5 mln. sekėjų, kurie kasdien turi galimybę stebėti jos gyvenimą, matyti ją atliekant daugybę vaidmenų. It apie pergalę rinkimuose galvojanti kandidatė ji viešina nuotraukas iš susitikimų su politikais, verslininkais, socialiai jautrių projektų dalyviais.

Labai jautraus, šeimyniško žmogaus įvaizdį padeda sukurti nuotraukos, kuriose ji – lovoje su pižama dirba ką tik pakirdusi, pusryčiauja ar piknikauja su vaikais. Dar viena kategorija nuotraukų – tos, kuriose Ivanka it senais gerais laikais demonstruoja prašmatnius apdarus. Tiesa, pastarajai galima priskirti beveik visas fotografijas: pirmoji JAV dukra skiria ypatingą dėmesį savo aprangai ir griauna stereotipus, kad oficialių renginių apranga privalo būti pabrėžtinai santūri.

Tikslas – Ovalusis kabinetas?

Politologai purto galvą: kol kas ji neturi jokių šansų tapti pirmąja JAV prezidente, tačiau užimti kitas svarbias pareigas, pavyzdžiui, Niujorko merės ar gubernatorės, – taip. Sukūrus tinkamą viešinimo kampaniją, buvusi manekenė, demonstravusi Vivienne Westwood, "Versace" ir Thierry Muglerio drabužius, puošusi žurnalų "Vogue" ir "Harpers Bazaar" viršelius, galėtų tapti populiari politikė.

Juo labiau kad kai kuriose vietovėse jau dabar I.Trump rėmėjų turi daugiau nei jos tėvas, o trijose valstijose už ją balsuotų daugiau rinkėjų nei už jos tėvą 2016-aisiais.

Pats D.Trumpas savo dukrą ne kartą yra pavadinęs gimusia būti diplomate, jos vardas minėtas kalbant apie Tarptautinio valiutos fondo vadovo postą.

Apie tokius I.Trump planus kalba ir buvęs Baltųjų rūmų patarėjas ekonomikos klausimais Gary Cohnas: Trumpai save lygina su Kenedžiais ir Bushais. Tėvo pėdomis yra pasekę Johnas Quincy Adamsas ir George'as W.Bushas. 23-iasis JAV prezidentas Benjaminas Harrisonas buvo 9-ojo prezidento Williamo Henry Harrisono anūkas. Kodėl sėkmės istorijos negalėtų pakartoti ir Ivanka?



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vincas

Vincas portretas
Kurioje vietoje ji jum sugadino reikalus ,bizni ,net nemate naturaliai ,sprendziat apie zmogu .....tik kokioje nykioje deriovnioje taip gali rasyti paistalus.

...

... portretas
Nepamirškim nesenų laikų kai būtume balsavę kad ir už asilą jei tik jį būtų 'Sąjūdis' rėmęs.

Nupirktas Trolis

Nupirktas Trolis portretas
Išsirinko negrą, ryžą pensininką. Toliau labai logiška, kad būtų toliau boba renkama. Jankiai taip ir padarys.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių