Pereiti į pagrindinį turinį

Prezidento rinkimų statistai

2010-11-26 23:59

Tarp dešimties kandidatų į prezidento postą yra du asmenys, smarkiai išsiskiriantys iš kitų ir neturintys aiškios ideologinės pozicijos.

Verslininkus Viktorą Tereščenką ir Dmitrijų Usą ekspertai vadina dukart nežinomais ir spėlioja, kodėl jie stojo į rinkimų kovą. Centrinės rinkimų komisijos vadovė Lidija Jermošina gana atvirai įvertino kandidatų galimybes: "Na, visi juk negali būti prezidentai."

Pirmasis vadovauja Smulkiojo ir vidutinio verslo asociacijai, antrasis – kartografijos bendrovei "Trivium". Abu jie yra nepartiniai, nors V.Tereščenka nuo 1994 iki 2000 m. vadovavo dabar likviduotai Liaudies partijai ir du kartus bandė kandidatuoti į prezidentus, bet negavo kandidato pažymėjimo. Nė vienas jų visuomenei nepristatė savo rinkimų programos. Kaip rodo apklausos, tik 3 proc. Baltarusijos gyventojų žino, kad šie asmenys dalyvauja rinkimuose.

V.Tereščenkos pajamų deklaracijoje nurodyta, jog nei jis, nei žmona 2009 m. negavo jokių pajamų, nors šeima turi daug nekilnojamojo turto užsienyje.

D.Usas deklaravo 38 mln. baltarusiškų rublių (32 tūkst. litų) pajamas – tai beveik tris kartus mažiau, negu gauna šalies prezidentas.

Humanitarinių technologijų agentūros ekspertas Vladimiras Mackevičius teigia, kad kiekvienas kandidatas Baltarusijos prezidento rinkimuose siekia arba asmeninių, arba bendrų tikslų. Anot jo, nepriklausomų kandidatų dalyvavimas liudija neišsivysčiusią Baltarusijos politinę kultūrą.

"Normaliame politiniame gyvenime tokie asmenys galėtų pareikšti apie save, bet demokratinių cenzų sistema – parašų rinkimas, komanda, ištekliai – neprileistų jų prie pačios rinkimų kampanijos", – aiškino V.Mackevičius.

Tokiai nuomonei pritarė ir Baltarusijos politologas Vladimiras Rovda. Pasak jo, V.Tereščenka ir D.Usas šių metų rinkimuose atlieka statistų vaidmenį.

Ekspertas pabrėžė, kad Baltarusijos opozicija nuo 1996 m. nėra atstovaujama parlamente, negali turėti įtakos valstybės sprendimams ir neturi priėjimo prie valstybės monopolizuotos žiniasklaidos.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų