Prieštaringai vertinama katalikų organizacija „Opus Dei“ turi naują vadovą

  • Teksto dydis:

Prieštaringai vertinama katalikų organizacija „Opus Dei“ antradienį paskelbė, kad jos naujuoju vadovu paskirtas ispanų dvasininkas Fernando Ocarizas (Fernandas Okarisas), pakeitęs velionį 84 metų lyderį.

Popiežius Pranciškus pirmadienį oficialiai paskyrė 72 metų F.Ocarizą šios organizacijos 4-uoju vadovu, sakoma „Opus Dei“ pranešime.

Jis pakeitė nuo plaučių infekcijos praeitą mėnesį mirusį tėvynainį vyskupą Javierą Echevarrią (Chavjerą Ečevariją).

F.Ocarizas gimė Paryžiuje ispanų šeimoje, pabėgusioje iš savo šalies dėl pilietinio karo.

Jis studijavo fiziką Barselonos universitete, vėliau tapo kunigu ir nuo 2014 metų buvo „Opus Dei“ vikaras augziliaras, antras pagal rangą pareigūnas. Mirus J.Echevarriai, jis buvo paskirtas laikinuoju vikaru.

Nuolatiniu organizacijos vadovu jis buvo išrinktas pirmadienio vakarą per 156 kunigų ir pasauliečių vyrų posėdį.

1928 metais įkurtas „Opus Dei“, veikiantis daugelyje Europos šalių, taip pat Lotynų Amerikoje, daugelio laikomas slapia organizacija, o tarp jos narių, kaip manoma, esama politikų ir finansų pasaulio veikėjų. Šis judėjimas, turintis 92,6 tūkst. narių, neretai atsidurdavo dėmesio centre dėl savo numanomos įtakos.

Daugiau kaip pusę „Opus Dei“ narių sudaro moterys.

„Opus Dei“, kurios pavadinimas lotynų kalba reiškia „Dievo darbas“, moko katalikus siekti šventumo savo darbais ir kasdieniu gyvenimu.

Ši organizacija sulaukė susidomėjimo, kai rašytojo Dano Browno (Deno Brauno) romane „Da Vinčio kodas“ (The Da Vinci Code) ji buvo pavaizduota kaip jėga, slapta prisidedanti prie pasaulio valdymo.

Iš tikrųjų „Opus Dei“ vadovauja universitetams, mokykloms ir labdaros projektams visame pasaulyje, taip pat siūlo religinį išsilavinimą jaunimui.

Apie 20 proc. „Opus Dei“ savanoriškai laikosi celibato ir didžiąją savo pajamų dalį aukoja savo organizacijai.

Daug kitų šiai organizacijai pasišventusių narių gyvena bendruomenių namuose – vyrai ir moterys atskirai.


Šiame straipsnyje: Opus Deivadovaskatalikai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių