Priimtas Rusijai nepalankus sprendimas LGBT teisių byloje

  • Teksto dydis:

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) antradienį priėmė Rusijai nepalankų sprendimą dėl jos atsisakymo įregistruoti tris asociacijas ir nurodė, jog nepriimtina taip elgtis vien dėl to, kad šios asociacijos gina LGBT (lesbiečių, gėjų, biseksualų ir translyčių) teises.

Tačiau vieno individualaus pareiškėjo skundas buvo atmestas dėl įžeidimų ir grasinimų Teismui reaguojant į vieną ankstesnį jo sprendimą.

Trys asociacijos, ginančios LGBT teises, EŽTT bylą Rusijai iškėlė išnaudojusios teisines galimybes pačioje Rusijoje.

Nuo 2006 iki 2011 metų „Rainbow House“, „Judėjimas už santuokos lygybę“ ir Sočio „Pride House“ bandė Rusijoje užsiregistruoti asociacijomis.

Viena paraiška buvo atmesta nurodant, kad grupė „griautų visuomenės moralines vertybes“, nulemtų populiacijos mažėjimą ir pažeistų rusų, kuriems bet koks tos pačios lyties asmenų santykių demonstravimas atrodo įžeidžiamas, teises.

Kita paraiška buvo atmesta dėl įvairių techninių pažeidimų, o galutinai buvo atmesta dėl „ekstremizmo“.

„Judėjimas už santuokos lygybę“ nebuvo įregistruotas todėl, kad jo tikslas – tos pačios lyties asmenų santuokos – yra nesuderinamas su „nusistovėjusia morale“.

„Lemiamas veiksnys, dėl kurio atsisakyta įregistruoti pareiškėjų organizacijas, buvo tas, kad jos propaguoja LGBT teises, – nurodė EŽTT. – Tokio pagrindo negalima protingai ar objektyviai pateisinti; dar daugiau, jis prilygo diskriminacijai dėl lytinės orientacijos“.

Remdamasis Europos žmogaus teisių konvencija Teismas nustatė, kad šių asociacijų teisės buvo pažeistos keliais aspektais, įskaitant teisę į asociacijų laisvę ir teisę į nediskriminavimą.

Įžeidinėjimai internete

Teismas taip pat nustatė, kad trys iš keturių individualių ieškovų, kurie buvo minimų asociacijų įkūrėjai ar direktoriai, patyrė diskriminaciją.

Tačiau EŽTT atmetė ketvirto individualaus ieškovo, Nikolajaus Aleksejevo, skundą, pažymėdamas, kad jis internete paskelbė grasinimų ir įžeidimų, kai protestavo prieš EŽTT 2018 metų sprendimą, kuriame taip pat figūravo.

Teismas pažymėjo, kad N. Aleksejevas „skelbė teisėjų nuotraukas su prierašais „alkoholikas“, „narkomanas“, „korumpuotas“, „Europos šunsnukiai ir degeneratai“.

N. Aleksejevas internete taip pat rašė, kad „laikas padegti Europos Žmogaus Teisių Teismą“, pažymima sprendime.

„Šiais pareiškimais aiškiai buvo peržengtos normalios, pilietinės ir teisėtos kritikos ribos“, – sakoma jame.

Nepaisydamas perspėjimo laiško iš Strasbūre įsikūrusio Teismo, N. Aleksejevas tęsė įžeidinėjimą ir Teismo teisėjus pavadino „homofobiškais ir korumpuotais Europos niekšais“, nurodė Teismas.

„Teismas mano, kad p. Aleksejevo elgesys prilygo tos pačios institucijos, į kurią jis kreipėsi savo teisių apsaugos, negerbimui“, – sakoma EŽTT sprendime nepriimti jo skundo.

EŽTT nurodė Rusijai sumokėti iš viso 36 tūkst. eurų kompensaciją kitiems trims asmenims ir apmokėti jų teismo išlaidas.


Šiame straipsnyje: RusijaLGBTLGBT byla

NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Dievas sutvėrė vyrą IR moterį, o ir tie žydai JO sūnų nukryžiavo, taip kad tiek Hitleris, tiek ir Putinas paprasčiausiai vykdo dievo valią... nes popiežius mums aiškina kad dievas visada veikia kitų rankomis.

Pilietis

Pilietis portretas
Hitleris žydų nemėgo, putinas homoseksualų nemėgsta. Visada atsiranda išsigimėlių, kurie galvoja esantys geresni už kitus ir galintys nurodinėti net kam ką mylėti. putinas save laiko viršesniu už Dievą.

Anonimas

Anonimas portretas
Tokiems iš tos gaujos iškrypėliams į Sibirą padirbėti,dar jie reiškia visiems priekaištus.Naudodami narkotikus tai galvelėje ir velniai duodasi.Kada Lietuva išsivaduos iš tų iškrypėlių ir užkirs kelią netvirkinti mūsų vaikų,dar jie ir knygas siulo,tai čia nusikaltimas akivaizdus,nes viešai viską demonstruoja ir rodo savo galią,ir jie jaučiasi nepakaltinami.Rusai tai neleidžia,tai skalambina kur tik gali su savo reikalavimais.Rusai šaunuoliai nori matyti savo tautiečius normalius.O kas pas mus?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių