Pereiti į pagrindinį turinį

Princas Charlesas – pensijos sulaukęs greičiau nei sosto

2013-11-15 18:00
Reuters nuotr.

Kai kas galėtų pagalvoti, kad ilgiausiai Jungtinės Karalystės sosto laukiantis įpėdinis princas Charlesas turėtų liūdėti per savo 65-ąjį gimtadienį, bet neatrodo, jog jis vargina save tokiais apmąstymais.

Susigrąžino palankumą

Sulaukęs atitinkamo amžiaus, princas Charlesas vakar tapo pensininku. Per visą šalies istoriją jis yra seniausias įpėdinis ir ilgiausiai laukiantis sosto, nes įpėdiniu tapo vos trejų, kai jo motina Elžbieta II tapo karaliene 1952-aisiais. Bet britų žiniasklaida nepastebi, kad jis dėl to būtų krimtęsis.

Viena vertus, jis visuomet žinojo, kad vieną dieną taps karaliumi – šiemet, kitais metais arba dar vėliau. Bet dar svarbiau, kad pastaruosius 40 metų Velso princas žino savo vaidmenį ir yra susikoncentravęs į jį, į savo visuomeninius projektus bei labdarą.

Šia požiūriu jis atrodo gerokai pranašesnis už pirmtaką Eduardą VII, kuris valdant karalienei Viktorijai irgi laukė sosto labai ilgai, bet buvo pagarsėjęs kaip azartiškas lošėjas, rijūnas ir pleibojus.

Tiesa, Charleso biografijoje irgi buvo pilkų periodų. Prieš keliasdešimt metų jis buvo laikomas senamadišku keistuoliu, o 9-ajame dešimtmetyje, kai domėjosi mistine filosofija ir pripažino, kad kalbasi su savo augalais, pelnė princo pamišėlio pravardę.

Be to, prieš 20 metų jis turėjo atlaikyti raginimus atsisakyti sosto paveldėjimo teisių, kai į viešumą iškilo jo romanas su Camilla Parker-Bowles ir vyko skyrybos su pirmąja žmona Diana.
Tačiau Charlesas pamažu susigrąžino visuomenės palankumą ir dabar dauguma britų sosto pavaldinių mano, kad jis turėtų tapti karaliumi.

Kovotojas už ekologiją

Princo Charleso pomėgiai labiau dera britų džentelmenui. Kai buvo jaunesnis, jis žaisdavo polą, eidavo į lapių medžioklę, bet ji buvo uždrausta 2005 m., tad šį pomėgį teko mesti. Bet tada atsirado daugiau laiko kitiems princo pomėgiams – tapybai, sodininkystei ir žvejybai.

Bene labiausiai princas garsėja kaip kovotojas už ekologiją. Jis parašė scenarijus keliems dokumentiniams filmams apie ekologiją, jo automobiliai varomi tik organiniais degalais. Dar 1980-aisiais princas Charlesas pareikalavo, kad Bakingamo rūmuose būtų rūšiuojamos atliekos, o prieš keletą metų paragino visus britus atsisakyti praustis vonioje, nes, jo nuomone, žmogui visiškai užtenka penkių minučių dušo.

Aktyvią filantropinę veiklą vykdantis Charlesas yra įsteigęs keliolika labdaros organizacijų. Princo fondas tūkstančiams jaunuolių iš nepasiturinčių šeimų padėjo rasti darbą, o jo prabangus ekologiškų maisto produktų ženklas "Duchy Originals" labdarai surinko milijonus svarų sterlingų.

Labdarai princas pažadėjo skirti ir savo pensiją.

Gali važiuoti nemokamai

Nors iš Kornvalio kunigaikštystės kasmet gauna 19 mln. svarų sterlingų pajamų, princas nusprendė gauti ir valstybinę pensiją, kuri priklauso kiekvienam 65-erių sulaukusiam britui. Todėl jau netrukus jo sąskaitą pasieks pirmoji savaitinė išmoka, siekianti iki 110 svarų sterlingų (450 litų).

Didžiosios Britanijos pensininkai taip pat nemokamai važiuoja viešuoju transportu, bet princas Charlesas veikiausiai nesinaudos nei autobusais, nei metro.

Indijoje, kur Charlesas vakar sutiko savo 65-ąjį gimtadienį, darbuotojai iškrėtė jam pokštą ir padovanojo tortą, primenantį nemokamą autobuso bilietą.

Rado tinkamą dovaną

Princo žmona Camilla, Kornvalio kunigaikštienė, sakė britų žiniasklaidai, kad rasti dovaną jam yra sudėtingiausia užduotis pasaulyje.

"Jis yra vyras! Jie beviltiški! Aš praleidžiu amžius ieškodama ko nors nuostabaus, o jis atidaro dovaną ir abejingu balsu sako: "Ką gi, ačiū", – sakė Camilla.

Anot jos, Charlesas mėgsta sudaryti sąrašą dovanų, kurias norėtų gauti. Bet šįkart kunigaikštienė įsitikinusi, kad jai pasisekė.

"Jis kolekcionuoja daug įvairių daiktų, ir aš radau kai ką ypatinga – porcelianą, – atskleidė Camilla. – Jis tai tikrai mėgsta. Žinau, jis apsidžiaugs gavęs tokią dovaną."

Pavaduos karalienę

Charlesas ir Camilla vakar baigė devynias dienas trukusią kelionę Indijoje. Pora ilsėjosi netoli Kočio, kuris skelbiasi laiko nepaliestu rojumi, esančiame SPA. Prieš tai jie kelias naktis praleido penkių žvaigždučių viešbutyje su SPA Himalajuose.

Po vizito Indijoje, kuriam šios šalies žiniasklaida neskyrė didelio dėmesio, būsimasis Didžiosios Britanijos karalius šiandien Šri Lankoje atsidurs dėmesio centre, kai užims karalienės Elžbietos II vietą Sandraugos vyriausybių vadovų susitikime.

87-erių karalienė nuo 1952 m., kai įžengė į sostą, praleido tik vieną šį viršūnių susitikimą ir šiemetis jos nedalyvavimas rodo, kad ji vis daugiau įgaliojimų perduoda sosto įpėdiniui.
Charlesas turėtų tapti seniausiu žmogumi, kada nors įžengusiu į britų sostą, ir tai dar gali užtrukti turint omenyje stiprią karalienės sveikatą.


Vingiuoti meilės keliai

Ne vieną dešimtmetį Charleso meilės reikalai palikdavo antrame plane jo pastangas būti Didžiosios Britanijos "gailiaširdžiu princu".

Jungtuvės su Diana 1981 m. buvo vadinamos realiame gyvenime įsikūnijusia pasaka. Tačiau laimingos pabaigos nebuvo.

Diana labai pavydėjo vyro ištekėjusiai Camillai, su kuria jis susipažino 8-ajame dešimtmetyje. Diana taip pat ieškojo paguodos kitų vyrų glėbyje, bet kai karališkoji pora 1992 m. ėmė gyventi atskirai, piktadariais buvo vaizduojami Charlesas ir Camilla.

"Šioje santuokoje mes buvome trise. Tad buvo truputį ankštoka", – sakė Diana garsiajame savo interviu televizijai.

Užauginęs sūnus Williamą ir Harry, princas Charlesas susikūrė žemiškesnį įvaizdį daug jėgų skirdamas labdaringiems tikslams.

Ypač svarbu ir tai, kad britai atleido Camillai, kurią jis vedė 2005-aisiais. Kažkada ji buvo bombarduojam neapykantos kupinais laiškais, o dabar nuolat rodosi greta jo.

"Tai buvo ilgas, ilgas kelias bandant susigrąžinti visuomenės palankumą", – sakė Charleso biografė Penny Junor.

"Bet jo pozicija yra daug geresnė, ir tai matyti. Nuo tada, kai Camilla tapo jo žmona, jis tiesiog yra laimingesnis vyras, o laimingesnis vyras yra geresnis valdytojas", – pridūrė ji.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų