Prisaikdinta naujoji Estijos vyriausybė

Estijos parlamente pirmadienį prisaikdinta naujoji, 53-ioji, vyriausybė, kuriai vadovauja ministrė pirmininkė Kaia Kallas (Kaja Kalas).

Estijos prezidentas Alaras Karis anksčiau pirmadienį oficialiai paskyrė naująją K. Kallas vadovaujamą koalicinę vyriausybę, kurią sudaro Reformų partija, „Eesti 200“ ir Socialdemokratų partija (SDE).

A. Karis teigė, kad koalicinės vyriausybės yra Estijos stiprybė, nes tokia politika grindžiama kompromisais ir reikalauja platesnio požiūrio nei tik vienos partijos norai ir pažadai.

„Todėl Reformų partijos, „Eesti 200“ ir SDE koalicinį susitarimą taip pat sudaro trijų skirtingų partijų idėjos. Mėnesį trukusių koalicinių derybų finalas parodė norą pasiekti susitarimą. Dabar nuo jūsų ir partijų frakcijų priklauso, kiek laiko tai tęsis. Tai valdančiosios koalicijos vidaus taikos klausimas“, – sakė valstybės vadovas.

„Yra ir išorinės ramybės, kuria vis dėlto negalėsite mėgautis, klausimas. Net 100 dienų, pradedant nuo šiandien. Opozicija jums nuolat primins, kad egzistuoja skirtingos nuomonės. Tai visiškai normalu ir demokratiška. Tai tampa gėdinga tik tada, kai žaismingumas ir žodiniai pokštai virsta parlamento darbo blokavimu ir grubumo kaskada. Jau dabar matome, kad valdančiosios koalicijos ir opozicijos santykiai pasirodys gana įtempti“, – pažymėjo jis.

Prezidentas paragino naująją valdančiąją koaliciją aiškinti savo sprendimus.

„Nemanau, kad net ir dėl nemalonių sprendimų reikėtų atsiprašyti ar juos teisinti. Tačiau reikia paaiškinti, kodėl, jūsų nuomone, skausmingas sprendimas yra geriausias. Protingi žmonės supranta sąžiningą kalbėjimą, nutylėjimai sukelia pasipriešinimą ir pyktį“, – sakė jis.

Prezidentas pridūrė, kad kartu su pasirinktais sprendimais turi būti atlikta poveikio analizė.

„Mano nuomone, neatlikus poveikio analizės, neįmanoma paaiškinti, kodėl reikia didinti PVM tarifą apgyvendinimo įstaigoms, keisti vietos savivaldos finansavimo modelį, nustatyti automobilių mokesčio detales ar daugelį kitų dalykų, kuriuos mūsų naujoji valdančioji koalicija pažadėjo per ateinančius mėnesius ar metus atlikti rengiant teisės aktus“, – sakė jis.

Reformų partijos lyderė K. Kallas premjero postą užima nuo 2021 metų sausio.

Pagal trijų partijų susitarimą, septyni iš trylikos ministrų portfelių atiteks Reformų partijai, o po tris – SDE ir „Eesti 200“.

Reformų partijos ministrų gretose figūruoja tiek ankstesnės administracijos nariai, tiek ministrai iš senesnių laikų, tačiau yra ir naujų veidų.

Gynybos ministerijai toliau vadovaus Hanno Pevkuras (Hanas Pevkuras), Socialinės apsaugos ministerijai – Signe Riisalo (Signė Rysalo), o Teisingumo ministerijai po kelių mėnesių pertraukos grįžta vadovauti Kalle Laanetas (Kalė Lanetas).

Finansų ministro pareigas užims ministrų kabinete iki šiol nedirbęs Martas Vorklaevas (Martas Verklajevas), prie Kultūros ministerijos vairo stos buvusi televizijos ir radijo laidų vedėja ir prodiuserė, buvusi parlamentarė Heidy Purga (Heidi Purga), o Klimato ministerijai nuo šiol vadovaus ilgametis parlamento narys Kristenas Michalas.

Partijai „Eesti 200“ vyriausybėje atstovaus trys ministrai: Užsienio reikalų ministerijai vadovaus prieš kelerius metus gynybos ministru dirbęs Margusas Tsahkna (Margusas Cahkna), švietimo ir mokslo ministre taps buvusi Tartu miesto tarybos narė Kristina Kallas (Kristina Kalas), neturinti jokių giminystės ryšių su premjere, o prie naujai įkurtos Ekonomikos ir skaitmeninių technologijų ministerijos vairo stos Tiitas Riisalo (Tytas Rysalas), dirbęs buvusios šalies prezidentės Kersti Kaljulaid kanceliarijos vadovu. Pastarasis, anot estų žiniasklaidos, yra buvęs S. Riisalo sutuoktinis.

Tuo metu SDE pirmininkas Lauri Laanemetsas (Lauris Lenemetsas) toliau dirbs vidaus reikalų ministro poste. Socialdemokratų partijai taip pat atiteko sveikatos apsaugos ir darbo bei regioninės plėtros ministrų portfeliai, šiuos postus atitinkamai užims Riina Sikkut (Ryna Sikut), dirbusi ankstesnėse administracijose, ir Madis Kallasas (Madis Kalasas), buvęs Saremos meras, irgi dirbęs ankstesnėje vyriausybėje. Jis taip pat nėra susijęs giminystės ryšiais su premjere K. Kallas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

puiku

puiku portretas
Estai šaunuoliai,nekaitalioja kas 4 metai valddžios,kaip mes, pas juos viskas į priekį eina,pavyzdžiui,jau pradinėse klasėse vaikai supažindinami su seksualinio gyvenimo problemomis,ypatybėmis,gal dėl to Estijoje žymiai mažiau probelmų vėliau šeimose,švietima s ten aukštumoj reitinguose

Anonimas

Anonimas portretas
Nesuprantu desiniuju, kam jie paeme socialdemokratus kartu. Nors kas ten zino, gal tie ju socdemai kaip ir skandinavijoje yra liberalai, o ne kaip kad lietuvoje buve komunistai.

Patriot

Patriot portretas
Pirmyn estai !
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių