Pristatyta naują vizų mokslininkams sistema: veiks po „Brexit“

Jungtinė Karalystė sekmadienį pristatė supaprastintą vizų išdavimo tvarką pripažinimą pelniusiems mokslininkams, tyrėjams ir matematikams, šaliai kuriant naują imigracijos sistemą, veiksiančią išstojus iš Europos Sąjungos.

Ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) šį planą pristatė likus kelioms dienoms iki „Brexit“, pagaliau įvyksiančio sausio 31 dieną.

Nerimas dėl masinės migracijos buvo 2016-ųjų išstojimo iš ES kampanijos varomoji jėga – taigi, B. Johnsonas žadėjo panaikinti teisę laisvai judėti iš bloko ir į jį.

Tačiau sekmadienį jis pareiškė: „Mums paliekant ES norėčiau pasiųsti žinią, kad JK yra atvira talentingiausiems protams pasaulyje; ji yra pasirengusi padėti jiems paversti savo idėjas tikrove“.

Laisvas judėjimas su ES tęsis dar 11 mėnesių po „Brexit“ – pereinamuoju laikotarpiu, per kurį Londonas ir Briuselis mėgins susitarti dėl būsimos partnerystės sąlygų.

Britų vyriausybė tikisi 2021 metų sausio 1 dieną įvesti naują taškais grindžiamą imigracijos sistemą ES ir ne ES piliečiams, tačiau naujos tvarkos detalės tebėra svarstomos.

Neseniai paskelbta vizų sistema „Global Talent“ įsigalios nuo kito mėnesio ir pakeis „Exceptional Talent“ modelį.

Laisvas judėjimas su ES tęsis dar 11 mėnesių po „Brexit“ – pereinamuoju laikotarpiu.

2018–2019 metais buvo išduota tik apie 550 senojo pavyzdžio vizų – tai yra gerokai mažiau už 2 000 šių dokumentų limitą. Pareigūnai tikisi, jog naujoji neribojama schema privilios į šalį daugiau talentų.

„Global Talent“ yra atvira platesniam pretendentų ratui ir suteikia lengvesnį kelią apsigyventi Britanijoje.

Vyriausybė taip pat pažadėjo per ateinančius penkerius metus išskirti papildomą 300 mln. svarų sterlingų (356 mln. eurų) finansavimą „eksperimentiniams ir lakios vaizduotės matematikos mokslų tyrimams“.

„JK garsėja savo moksliniais atradimais, tačiau norėdami pirmauti šioje srityje ir įveikti ateities iššūkius turime ir toliau investuoti į talentus ir pažangiausius tyrimus“, – Dauningo gatvės pranešime cituojamas B. Johnsonas.


Šiame straipsnyje: vizaBrexitvizos mokslininkams

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių