Pereiti į pagrindinį turinį

Prokurorai skuba, kaltinamasis linksminasi

2012-05-17 23:59
Prokurorai skuba, kaltinamasis linksminasi
Prokurorai skuba, kaltinamasis linksminasi / "Scanpix" nuotr.

Vienuolika kaltinimų, 106 inkriminuojami nusikaltimai, daugiau nei 400 liudininkų ir 28 tūkst. įkalčių. Kyla abejonių, ar gerokai nusilpęs buvęs Bosnijos serbų pajėgų vadas Ratko Mladičius sulauks Hagos tribunolo pabaigos.

Sarkastiškas elgesys

Jungtinių Tautų (JT) tribunolas vakar pradėjo nagrinėti 70-mečio R.Mladičiaus bylą, kurioje jis kaltinamas vienais didžiausių žiaurumų, įvykdytų Europoje po Antrojo pasaulinio karo. Kaltinamasis į posėdį atvyko apsivilkęs pilką kostiumą ir ryšėdamas raštuotą kaklaraištį. Jis proceso dalyvius pasveikino sukabinęs rankas virš galvos, o įžengusiems teisėjams sarkastiškai paplojo ir parodė iškeltą nykštį.

Prokuroras pradėjo skaityti kaltinimus. Ši procedūra turėtų užtrukti dvi dienas, o vėlesnis posėdis vyks gegužės 29 d.

R.Mladičiui pateikta vienuolika kaltinimų dėl genocido, karo nusikaltimų ir nusikaltimų žmogiškumui per 1992–1995 m. šioje Balkanų šalyje vykusį žiaurų karą, kuris nusinešė apie 100 tūkst. žmonių gyvybę ir privertė dar 2,2 mln. gyventojų palikti savo namus.

Buvęs Bosnijos serbų pajėgų vadas suimtas Serbijoje pernai gegužę po to, kai 16 metų slapstėsi, ir buvo perkeltas į JT sulaikymo centrą Hagoje.

Nestabili sveikatos būklė

Tarp R.Mladičiui inkriminuojamų nusikaltimų – 1995 m. įvykusių Srebrenicos žudynių organizavimas, per kurias buvo nužudyti beveik 8 tūkst. musulmonų vyrų ir berniukų.

Jis taip pat laikomas atsakingu dėl 44 mėnesius trukusios ir 1995-ųjų lapkritį pasibaigusios Sarajevo apsiausties, per kurią žuvo 10 tūkst. žmonių.

Siekiant paspartinti bylos nagrinėjimą, R.Mladičiui inkriminuojamų nusikaltimų skaičius buvo sumažintas nuo 196 iki 106.

Kaltinamojo sveikatos būklė yra nestabili ir kaltintojai baiminasi, kad generolas gali neišgyventi iki teismo proceso pabaigos, kaip buvęs Jugoslavijos prezidentas Slobodanas Miloševičius, kuris 2006 m. Hagos kalėjime mirė nesulaukęs verdikto.

R.Mladičiaus advokatas Branko Lukičius sakė, kad kaltinamasis patyrė tris insultus 1996, 2008 ir 2011 m. ir kad jam iš dalies paralyžiuota dešinė kūno pusė.

Manoma, kad iki nutarties paskelbimo dienos gali praeiti dar treji metai. Jeigu Tarptautinis baudžiamasis buvusios Jugoslavijos tribunolas (TBBJT) R.Mladičių pripažins kaltu, jam grėstų laisvės atėmimas iki gyvos galvos.

Kaltės nepripažįsta

Bylos prokuroras Dermotas Groome'as vakar pareiškė, kad R.Mladičius turėjo nusikalstamą tikslą vykdyti etninį valymą Bosnijoje.

"Kaltintojai pateiks įrodymų, kurie be jokių pagrįstų abejonių atskleis, kad ponas Mladičius pridėjo ranką prie kiekvieno iš šių nusikaltimų", – pridūrė prokuroras.

R.Mladičius padarė kaltės nepripažinimo pareiškimą dėl jam pateiktų kaltinimų per ankstesnį teismo posėdį pernai birželį.

"Visas pasaulis žino, kas aš toks! – praėjusiais metais į teisėjo prašymą prisistatyti atsakė kaltinamasis. – Esu generolas Ratko Mladičius. Aš gyniau savo tautą, savo valstybę... Dabar aš ginu save!"

Motinų demonstracija

Prie teismo rūmų 25 moterys, priklausančios Srebrenicos motinų organizacijai, atstovaujančiai šių žudynių aukoms ir našlėms, surengė demonstraciją.

"Jis – didžiausias skerdikas Balkanuose ir pasaulyje", – 65 metų Munira Subasič sakė naujienų agentūrai AFP. Ši moteris neteko 22 artimųjų – jie buvo nužudyti Bosnijos serbų pajėgų, kurios įsiveržė į Srebrenicos anklavą 1995 m. birželį.

"Žiūrėsiu jam į akis ir paklausiu, ar jis atgailauja", – pridūrė M.Subasič. Moteris sakė teismo posėdį stebėsianti iš balkono teismo salėje.

Svarsto, ar atidėti procesą

Likus dviem dienoms iki bylos nagrinėjimo pradžios R.Mladičiaus advokatai paprašė atidėti procesą šešiems mėnesiams ir teigė, kad jiems reikia daugiau laiko pasiruošti gynybai.

TBBJT pirmininkas Nyderlandų teisėjas Alphonsas Orie prasidėjus posėdžiui sakė tebesvarstantis, ar atidėti šią bylą, nes kaltintojai yra padarę "reikšmingą klaidą", kuri gali sutrikdyti proceso eigą.

Per kelis ankstesnius ikiteisminius posėdžius senyvo amžiaus buvęs generolas mažai kalbėjo, tik skundėsi savo prasta sveikata ir prašė A.Orie leisti jam vilkėti karinę uniformą.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų