Pereiti į pagrindinį turinį

Protestai ir streikai paralyžiuoja Europą

2010-10-18 23:59
Padariniai: šiukšlininkų streikas skandina Marselį atliekose.
Padariniai: šiukšlininkų streikas skandina Marselį atliekose. / AFP nuotr.

Skausmingos ekonominės reformos gina europiečius į gatves ir verčia boikotuoti. Masiniai protestai ir streikai trikdo susisiekimą, kai kur auga šiukšlių kalnai.

Protestuotojai nepasiduoda

Prancūzijoje šeštadienį penktą dieną iš eilės vyko demonstracijos prieš pensijų reformą. Policijos duomenimis, į gatves visoje šalyje išėjo 825 tūkst. žmonių. Profesinės sąjungos tvirtina, kad protestuotojų skaičius siekė 3 mln.

Marselio uoste pradėjo kauptis šiukšlių kalnai, nes šiukšlininkai streikuoja. Prancūzijos sunkvežimių vairuotojai šiandien spręs, ar prisijungti prie visą šalį apėmusių streikų.

Ar užteks degalų?

Dėl streikų, kuriuos išprovokavo vyriausybės planai pavėlinti pensinį amžių, praėjusią savaitę neveikė dešimt iš trylikos Prancūzijoje esančių naftos perdirbimo įmonių. Dėl to jau šiandien pagrindiniai Paryžiaus oro uostai – Šarlio de Golio ir Ruasi – gali pristigti aviacinių degalų.

Problemų gali kilti ir šalies degalinėms. Kai kurios jau pristigo degalų, nes gyventojai paniškai puolė jų pirkti.

Prancūzijos vyriausybė žada užtikrinti normalų oro uostų ir degalinių darbą, bet protestams neslopstant abejonių kyla vis daugiau.

Nevažiuos traukiniai

Vis dėlto Prancūzijos ir kitų Vakarų Europos valstybių keleiviai šiandien problemų neišvengs. Bendrovės "Eurostar" ir "Thalys" atšauks savo greituosius traukinius, važiuojančius iš Briuselio į Londoną, Paryžių, Amsterdamą, Kopenhagą ir Kelną, nes Belgijos geležinkelininkai paskelbė streiką.

"Eurostar" savo tinklalapyje nurodė, kad į Briuselį važiuojantys traukiniai vyks iki Lilio, o iš ten bus organizuotas ribotas autobusų eismas iki Belgijos sostinės.

24 valandų streikas turėjo prasidėti vakar vėlai vakare. Šia akcija protestuojama prieš Belgijos geležinkelių operatoriaus ketinimą atlikti keitimus savo krovinių pervežimo padalinyje.

Reikalauja apsaugos

Prieš skausmingas reformas protestuoja ir Italijos darbuotojai. Romoje pro Koliziejų šeštadienį pražygiavo šimtai tūkstančių metalo pramonės ir kitoms profesinėms sąjungoms priklausančių darbininkų, kurie reikalavo apsaugos, Italijai bandant spręsti savo ekonomines problemas.

Šeštadienį vykstant demonstracijai Romoje buvo sustiprintas saugumas, nes pastaruoju metu profesinių sąjungų vietos susirinkimai būdavo neramūs. Italijos vidaus reikalų ministras perspėjo dėl galimo smurto per šią demonstraciją, bet apie jokius smurto protrūkius nebuvo pranešta.

Protestą organizavo metalo pramonės darbininkų profesinė sąjunga FIOM – radikali konfederacija, kuri sako, kad konservatorių vyriausybė nepadeda atleistiems darbininkams ir nesuteikia deramos apsaugos dar dirbantiems žmonėms.

FIOM taip pat teigia, kad kitos profesinės sąjungos yra pernelyg nuolaidžios premjero Silvio Berlusconi vyriausybei, ir grasina streiku.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų