Pereiti į pagrindinį turinį

Protestas Kijeve tęsėsi per naktį

AFP nuotr.

Centrinėje Kijevo aikštėje naktį praleido per kelis tūkstančius protestuojančių ukrainiečių. Tai, kad žmonės neišsiskirstė, rodo ryžtą likti gatvėse tol, kol valdžia išgirs jų reikalavimus. Tačiau naktį protestuotojai sakė dar nežinantys, kad ES vadovams Vilniuje nepavyko įtikinti Ukrainos prezidento pasirašyti Asociacijos sutartį.

Keli tūkstančiai žmonių Kijevo Nepriklausomybėje liko iki pat ryto, juos keis kiti. Tačiau naktį protestuotojų žinios iš Vilniaus dar nebuvo pasiekusios – jie klausėsi energingą muziką grojančių atlikėjų, skandavo protesto dvasią palaikančius šūksnius ir atrodė gerai nusiteikę.

„Sutartis bus, jei ne dabar, tai vėliau vis tiek pasirašys. Tai kas buvo sekmadienį, kai žmonės išėjo į gatves, daugiau nei šimtas tūkstančių, tai rodo, kad sustabdyti šio proceso negalima. Tai jau europietiška tauta. Tai jau karta, kuri užaugo naujoje Ukrainoje. Atsiprašau, dabar himnas“, – LRT televizijai sakė protestuojantis vyras.

Nujausdami jiems nepalankią Vilniaus susitikimo baigtį, protestų organizatoriai dar anksčiau planavo prašyti žmonių pasilikti aikštėje ir šį savaitgalį – tuomet numatomi dar didesni mitingai. Kai kurie protestuotojai apie miegą patogioje lovoje jau pamiršo, visą savaitę jie gyvena po atviru dangumi.

„Greičiausia liksiu visą naktį. Bet paryčiais eisiu miegoti, nes paskutiniu metu miegu nuo dviejų iki keturių valandų. Šešios valandos greičiausia yra maksimumas. Žinote, čia gera, čia įdomu. Atmosfera – puiki. Jautiesi, kad tu valdžia. Ir ne politikai, ne tie, kurie ministrų kabinete, o būtent žmonės, tauta“, – sakė protestuotojas.

„Mūsų kelias į Europą. Tai vienintelis kelias, o ne į Maskvą. Mes ten jau buvome, buvo badas, visos nesėkmės iš ten, iš blogio imperijos. Rusija, tai blogio imperija. Iš jų nieko gero nebuvo ir nebus“, – sakė kitas protestų Kijeve dalyvis.

Ateiti protestuoti žmonės kviečiami tiesiog gatvėje. Penktadienį taip pat numatytos akcijos prie vyriausybės ir prezidentūros. Ukrainiečių spauda skelbia, kad daugiau nei 60 tūkst. žmonių pasirašė peticiją, siūlančią ESir JAV taikyti sankcijas Janukovyčiaus režimui, kad prezidentui ir jo aplinkos žmonėms nebūtų galima ten lankytis.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų