Protestuotojai Paryžiuje mitingavo prieš V. Putino ministro „kruvinus pinigus“

Paryžiuje sekmadienį prieš Kremlių nusiteikę protestuotojai surengė mitingą, ragindami Europos Sąjungą taikyti sankcijas Rusijos gynybos viceministro žmonai, kuri kaltinama sankcijų apeidinėjimu.

Gynybos viceministras Timuras Ivanovas 2022 metų vasarą išsiskyrė su žmona Svetlana Maniovič, kad apsaugotų ją nuo sankcijų, teigia įkalinto Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno bendražygiai.

Prieš skyrybas S. Maniovič pasikeitė pavardę į Ivanovos, o gynybos viceministras tebėra vienintelis jos finansinės paramos šaltinis, sakė aktyvistai.

Sekmadienį A. Navalno komandos surengtame mitinge kelios dešimtys aktyvistų, skanduodami „sankcijos“ ir laikydami plakatus, susirinko prie numanomų S. Maniovič namų prašmatniame septintajame Prancūzijos sostinės rajone.

Aktyvistai ragina uždrausti T. Ivanovo žmonai gyventi Europoje ir įšaldyti jos turtą.

Jis yra apskritai atsakingas už Rusijos karo veiksmus.

Viename iš mitingo plakatų buvo parašyta: „Vagia Rusijoje. Žudo Ukrainoje. Žmona Prancūzijoje.“

„Tai karo nusikaltėlio šeima, – per mitingą naujienų agentūrai AFP sakė Marija Pevčich, viena svarbiausių A. Navalno bendražygių. – Už tai, ką jie daro, jie turėtų būti nubausti ir sulaukti teisingumo.“

Praėjusių metų gruodį A. Navalno komanda paskelbė tyrimą, kuriame teigiama, kad T. Ivanovo šeima daugelį metų mėgavosi prabangiu gyvenimu Europoje: atostogavo Sen Tropeze, važinėjosi automobiliais „Rolls-Royce“ ir puošėsi išskirtiniais juvelyriniais dirbiniais.

Tyrimas grindžiamas aktyvistų gautais tūkstančiais S. Maniovič elektroninių laiškų.

Prezidentui Vladimirui Putinui įsiveržus į Ukrainą, T. Ivanovas pradėjo prižiūrėti ir pelnytis iš statybų projektų Ukrainos Mariupolio mieste, kuris po kelis mėnesius trukusios apgulties pateko į Maskvos kontrolę, tvirtino aktyvistai.

Prasidėjus karui, T. Ivanovo žmona išvyko į Prancūziją, kur ir toliau mėgaujasi prabangiu gyvenimo būdu, tvirtino jie.

„Nauja tikrovė“

2022 metų birželį pora išsiskyrė, teigė A. Navalno bendražygiai ir pavadino šį žingsnį fiktyviu. T. Ivanovas ir S. Maniovič, kartu auginantys mažametę dukrą, viešai nepaskelbė, kad nutraukė santykius.

Praėjusių metų spalio mėnesį ES įvedė sankcijas 47 metų T. Ivanovui, apibūdindama jį kaip aukščiausio rango Gynybos ministerijos pareigūną, atsakingą už karinių objektų statybą.

„Jis yra apskritai atsakingas už Rusijos karo veiksmus“, – teigė ES.

Tai, kad S. Maniovič galėjo apeiti ES sankcijas, yra jauru ir nesąžininga, sakė M. Pevčich, pabrėždama „beprotišką korupcijos lygį, kuris dabar derinamas su karo nusikaltimais“.

Jau kelias savaites A. Navalno komanda bando atkreipti Prancūzijos pareigūnų dėmesį į šį klausimą, tačiau kol kas nesulaukė jokio atsakymo.

„Dabar ne laikas tai ignoruoti, – sakė M. Pevčich. – Esame pačiame karo įkarštyje.“

Vos tik praėjusių metų kovą S. Maniovič atvyko į Paryžių, ji nuvyko į pasaulinio garso juvelyro Joelio Arthuro Rosenthalio (Džoelio Arturo Rozentalio) butiką, į kurį galima atvykti tik iš anksto susitarus, kad nusipirktų naują papuošalą, tvirtino A. Navalno komanda.

Ji nusiuntė elektroninį laišką J. A. Rosenthalio įmonei JAR, kuriame nurodė, kad jos lėktuvas atskris vėliau, nei planuota, po to, kai ES uždraudė skrydžius į Rusiją ir iš jos.

„Nauja tikrovė, – rašė ji, kaip teigiama tyrime. – Kada vėliausiai galiu šiandien ateiti?“


Šiame straipsnyje: protestaiParyžiuskaras UkrainojeEuropos SąjungaVladimiras Putinassankcijos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių