PSO įspėja anksčiau laiko nenurašyti „AstraZeneca“ vakcinos

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ir „Covax“ iniciatyva įspėja anksčiau laiko „nenurašyti“ britų ir švedų kurtos „AstraZeneca“ vakcinos.

„Pernelyg anksti“ yra atsisakyti „AstraZeneca“ vakcinos kaip per mažai veiksmingos, pirmadienį sakė tyrimų aljanso „Cepi“ atstovas. Kovoje su virusu esą „labai svarbu kiek įmanoma efektyviai išnaudoti“ visas turimas priemones.

„Cepi“, skiepų aljansas „Gavi“ ir PSO kartu vadovauja vadinamajai „Covax“ iniciatyvai, kuri įsipareigojo siekti sąžiningo vakcinos padalijimo. Tikslas, pavyzdžiui, yra prioriteto tvarka nuo COVID-19 paskiepyti ir medicinos bei slaugos personalą besivystančiose šalyse.

Pirmąjį šių metų pusmetį „Covax“ planuoja iš viso 145 šalyse išdalyti daugiau kaip 337 mln. vakcinos dozių. Beveik visos jos bus „AstraZeneca“ vakcina. Tačiau pastaruoju metu kilo abejonių dėl preparato veiksmingumo. Kai kurios Europos šalys leido naudoti vakciną tik jaunesniems nei 65 metų amžiaus asmenims, nes trūksta duomenų dėl vakcinos efektyvumo vyresniems gyventojams.

Pietų Afrika sekmadienį net paskelbė, kad atideda savo vakcinacijos kampanijos startą. Tai nuspręsta atsižvelgiant į tyrimą, anot kurio, „AstraZeneca“ vakcina nepakankami apsaugo nuo Pietų Afrikoje plintančios viruso mutacijos.

PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas tyrimo rezultatus pavadino „vienareikšmiškai keliančiais nerimą“. Kartu jis pažymėjo, kad tyrimo dalyvių skaičius – 2 000 – buvo mažas. T. G. Ghebreyesusas antradienį susitiks su ekspertais aptarti rekomendacijas dėl „AstraZeneca“ vakcinos. Jis paragino tarptautinę bendruomenę apie kiekvieną aptiktą viruso mutaciją informuoti PSO. Tik taip organizacija esą galės stebėti tendencijas ir reaguoti.

PSO atstovė skiepų klausimu Kate O'Brien atkreipė dėmesį ir į kitus tyrimus, kurie parodė, kad „AstraZeneca“ vakcina gali apsaugoti nuo sunkios COVID-19 eigos – ir užsikrėtus Pietų Afrikoje aptikta mutacija B.1.351.

PSO skubios pagalbos koordinatorius Michaelis Ryanas pabrėžė, jog dabartinėje situacijoje svarbu naudoti visas turimas priemones, kad būtų suvaldyta pandemija. Svarbiausias vakcinacijos tikslas esą šiuo metu yra sumažinti mirčių ir ligoninėse gydomų pacientų skaičių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių