PSO nerimauja dėl delta atmainos: bijoma dar pavojingesnių mutacijų

Kinija ir Australija šeštadienį įvedė griežtesnius apribojimus dėl plintančio labai užkrečiamo delta atmainos COVID-19. Tuo metu Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) ragina visas valstybes greitai suvaldyti šią atmainą, kol neatsirado dar pavojingesnių mutacijų, dėl kurių padaugėtų mirčių ir pandemija tęstųsi ilgiau, praneša AFP.

Pastaraisiais mėnesiais COVID-19 vėl ėmė plisti Kinijoje, o šeštadienį nauji atvejai buvo užfiksuoti Fudziano provincijoje ir Čongčingo mieste.

Daugiau nei 200 atvejų siejami su delta atmaina Nankine, kur koronavirusas nustatytas 9 valytojams tarptautiniame oro uoste. Ligos protrūkis taip pat apima Pekiną, Čongčingą ir dar 5 provincijas.

Kinija, kurioje ir prasidėjo COVID-19 pandemija, bando suvaldyti lengvai plintančios delta atmainos plitimą įvesdama karantiną daugiau nei milijonui žmonių ir atnaujindama masinio testavimo kampaniją.

Koronaviruso atvejų skaičius pasaulyje vėl išaugo. PSO paskelbė, kad per pastarąsias keturias savaites atvejų skaičius padidėjo vidutiniškai 80 procentų 5-iuose iš 6-ių PSO pasaulio regionų. Prie naujų atvejų šuolio labiausiai prisideda delta atmainos plitimas.

Delta yra perspėjimas – tai perspėjimas, kad virusas vystosi.

Šis Indijoje kilęs COVID-19 variantas jau išplito po 132 šalis ir teritorijas.

„Delta yra perspėjimas – tai perspėjimas, kad virusas vystosi. Tačiau taip pat tai ir raginimas imtis veiksmų, kol neatsirado labiau pavojingos atmainos“, – sako PSO ekstremaliųjų situacijų vadovas Michaelas Ryanas.

Jis pabrėžė, kad socialinės distancijos laikymasis, kaukių dėvėjimas, rankų higiena ir vakcinacija vis dar veikia.

Nepaisant to, tiek turtingoms, tiek neturtingoms valstybėms sunkiai sekasi įveikti šį viruso variantą, o dėl labai skirtingo skiepijimo greičio baiminamasi naujų atmainų ir tolesnio viruso vystymosi.

Australijoje paskiepyta tik apie 14 proc. gyventojų. Šeštadienį trečiame didžiausiame mieste, Brisbene, ir kitose Kvynslando valstijos vietose buvo paskelbtas karantinas po to, kai delta atmainos COVID-19 buvo nustatytas 6 žmonėms. Kvynslando gyventojams nurodyta tris dienas likti namie.

Skubus skiepijimas, siekiant užkirsti kelią naujoms atmainoms, regis, patyrė smūgį po to, kai JAV ligų kontrolės ir prevencijos centras (CDC) paskelbė naujo tyrimo rezultatus. Juose teigiama, kad visiškai paskiepyti žmonės gali platinti delta atmainos COVID-19 taip pat lengvai kaip ir neskiepyti žmonės.

Nors skiepijimas išlieka efektyvia priemone prieš sunkias ligos formas ir mirtį, tačiau nutekintame vidiniame CDC dokumente teigiama, kad dėl delta atmainos kova prieš COVID-19 gali keistis.

Penktadienį paskelbtoje CDC ataskaitoje rašoma, kad koronaviruso „superplatinimo“ atvejo tyrimas Masačiusetso valstijoje atskleidė, jog trys ketvirtadaliai apsikrėtusių žmonių buvo paskiepyti.

Ligos protrūkis siejamas su JAV nepriklausomybės dienos šventimu liepos 4 d., o apsikrėtusiųjų skaičius išaugo iki 900. Po šių išvadų ir paskiepytiems žmonėms nurodyta dėvėti kaukes tose vietose, kur yra didelė apsikrėtimo rizika.

CDC dokumente taip pat teigiama, kad pirminis SARS-CoV-2 variantas buvo tiek pat užkrečiamas kaip paprastas peršalimas, tuo metu delta atmaina užsikrėtęs žmogus vidutiniškai apkrečia 8 kitus žmones. Taigi ši atmaina užkrečiama kaip vėjaraupiai, bet mažiau užkrečiama nei tymai.

Ataskaitose iš Kanados, Škotijos ir Singapūro nurodoma, kad apsikrėtus delta atmaina ligos eiga gali būti sunkesnė ir dėl to daugiau žmonių gali tekti gydyti ligoninėse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

tik

tik portretas
nejuokinkit PSO tai visa tai seniai zi/no o jai vadovau.ja obam iremintas nusikaltelis ir kartu su JT mulkina zmones ta zino ir Trumpas kurio taip bijo visi sie nieksai/ kuriu laukia gvantanamo salos /linksmybes/ kurias jie kitiems pateikdavo?=====

Mutanto

Mutanto portretas
Tanto

V

V portretas
Durnių laivas.melagiai
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių