PSO: visos vakcinos efektyvios prieš COVID-19 atmainas, tačiau kelionių į užsienį reikėtų vengti

Pažanga, kurios pasiekta kovojant su koronaviruso pandemija, išlieka „trapi“, tad kelionių į užsienį reikėtų vengti, ketvirtadienį perspėjo Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) Europos padalinio vadovas Hansas Kluge. Tačiau jis taip pat pabrėžė, kad patvirtintos vakcinos veikia prieš visų nerimą keliančių atmainų COVID-19.

„Šiuo metu nuolatinės grėsmės ir naujų iššūkių akivaizdoje turime ir toliau laikytis atsargumo priemonių, gerai apsvarstyti arba vengti kelionių į užsienį“, – teigė H. Kluge ir tikino, kad koronavirusas gali vėl greitai išplisti iš žemyno teritorijų, kuriose dabar fiksuojamas atvejų skaičiaus augimas.

Vadinamoji indiškoji atmaina, kurios atveju virusas gali plisti greičiau, jau užfiksuota mažiausiai 26 iš 53 PSO Europos regiono šalių, kassavaitinės spaudos konferencijos metu sakė H. Kluge.

Tačiau jis pabrėžė, kad visos Europoje naudojamos vakcinos yra efektyvios prieš visas nustatytas atmainas.

„Visos iki šiol užfiksuotos atmainos reaguoja į prieinamų ir patvirtintų vakcinų sukuriamą imunitetą“, – teigė H. Kluge ir patikino, kad visų atmainų COVID-19 galima kontroliuoti, pasitelkiant iki šiol naudotas sveikatos apsaugos ir socialines priemones.

Kol kas bent vienos vakcinos dozės regione sulaukė tik 23 proc. gyventojų, abiem dozėmis paskiepyta tik 11 proc. žmonių, teigė PSO Europos padalinio vadovas ir paragino piliečius laikytis atsargumo.

„Vakcina gali būti šviesa tunelio gale, tačiau negalime sau leisti būti apakintiems tos šviesos“, – teigė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių