Pereiti į pagrindinį turinį

Riaušės pašiurpino švedus

2013-05-27 23:59
Riaušės pašiurpino švedus
Riaušės pašiurpino švedus / "Reuters" nuotr.

Ramią Švediją sukrėtė riaušės. Policijai teko jėga tramdyti įsisiautėjusius jaunuolius, kurie daužė ir padeginėjo automobilius.

Riaušių Švedijoje jau kuris laikas nebuvo. Tačiau savaitgalį švedų policijai darbo netrūko. Neramumai kilo miestuose, kuriuose daugiausia gyvena imigrantai.

Čia jaunuoliai ėmė padeginėti automobilius, svaidė į policijos pareigūnus akmenis.

Riaušės kilo iš karto keliuose Stokholmo priemiesčiuose. Varberge akmenimis ginkluoti jaunuoliai užpuolė policijos patrulį, tačiau niekas nebuvo sužeistas, pareigūnai nieko neareštavo.

Jordbro mieste policininkus akmenimis apmėtė pora žmonių, o pareigūnai gindamiesi panaudojo ašarines dujas.

Riaušės prasidėjo Husbiu, kur 80 proc. gyventojų yra imigrantai. Manoma, neramumus išprovokavo tai, kad policininkai praėjusią savaitę Husbiu nušovė 69-erių vietos gyventoją iš Portugalijos, kuris neteisėtai viešumoje demonstravo didelį peilį.

Incidentas papiktino jaunuolius, kurie teigia patyrę policijos brutalumą ir rasizmą. Kituose Švedijos miestuose buvo sustiprintas saugumas. Ypač daug pareigūnų sutelkta Malmėje, kur ne sykį kilo riaušės.

Neramumai išprovokavo švedų debatus dėl imigrantų, kurių daugelis atvyko pagal dosnią šalies prieglobsčio suteikimo politiką ir kurie dabar sudaro maždaug 15 proc. gyventojų, integracijos.

Daugelis imigrantų nesugeba rasti darbo, nėra išsilavinę ir jaučiasi atstumti visuomenės. Studijos rodo, kad net trečdalis 16–29 metų jaunuolių imigrantų neturi darbo ir niekur nesimoko.

Maža to, pastaruoju metu Švedijoje rekordiškai didėja socialinė atskirtis.

Kickis Haakas, nusiaubtos mokyklos Kistos mieste direktorius, sakė nežinantis, kada mokykla galės atverti duris. Pasak jo, mokiniams teks glaustis kitose patalpose.

"Kada tai baigsis?" – retoriškai paklausė Maryamas Rahimis, dirbantis Husbiu esančioje mokykloje, kuri taip pat buvo nusiaubta per riaušes.

Neramumus pasmerkė ir policijos nušauto vyriškio svainis Risto Kajanto.

"Visiems, kurie degina automobilius, noriu pasakyti, kad šis kelias – klaidingas", – sakė vyras, duodamas interviu švedų žiniasklaidai.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų