Pereiti į pagrindinį turinį

Rinkimai Rusijoje - nieko naujo

2009-10-12 19:28
Rinkimai Rusijoje - nieko naujo
Rinkimai Rusijoje - nieko naujo / AFP nuotr.

Rusijoje įvykę vietos rinkimai ir jų rezultatai nieko nenustebino. Tradiciškai laimėjo Kremliui ištikima partija "Vieningoji Rusija", tradiciškai opozicija pavadino balsavimą nesąžiningu.

Triuškinanti pergalė

Vietos rinkimai sekmadienį vyko 76-iuose iš 83 Rusijos regionų, o dalyvauti juose galėjo 30 mln. rinkėjų.

Centrinės rinkimų komisijos narys Leonidas Ivlevas vakar pranešė, kad "Vieningoji Rusija" laimėjo beveik 80 proc. vietų, dėl kurių buvo varžomasi  rinkimuose.

Valdančioji partija laimėjo 107-ias iš 135 vietų regionų įstatymų leidžiamosiose institucijose ir 189-ias iš 235 vietų miestų įstatymų leidžiamosiose institucijose, sakė L.Ivlevas.

Antrąją vietą visos šalies mastu užima Rusijos Federacijos Komunistų partija. Trečiąja vieta skirtinguose regionuose dalijasi radikaliosios Rusijos liberalų demokratų partija ir "Teisingoji Rusija".

Valdančioji partija iškovojo tvirtą pergalę ir rinkimuose į Maskvos miesto, daugiausiai gyventojų turinčio ir turtingiausio Rusijos regiono, dūmą. Remiantis preliminariais duomenimis, gautais suskaičiavus 99 proc. balsų, į Maskvos miesto dūmą, kurioje iš viso yra 35 vietos, pateks tik trys opozicijai priklausantys įstatymų leidėjai, visi jie - iš Rusijos Federacijos komunistų partijos , kuri surinko 13 proc. balsų. Visi kiti mandatai atiteks "Vieningajai Rusijai", gavusiai 66 proc. balsų.

Kitoms partijoms nepavyko įveikti 7 proc. barjero.

Pranešama, kad rinkėjų aktyvumas sostinėje siekė kiek daugiau nei 35 procentus.

V.Putino dėka

Pergalę Maskvoje "Vieningosios Rusijos" tarybos pirmininkas Borisas Gryzlovas pavadino visuomenės pasitikėjimo Vladimiro Putino vyriausybės vykdoma politika įrodymu. "Vieningąją Rusiją" taip pat remia prezidentas Dmitrijus Medvedevas.

"Turint galvoje tai, kad rinkimai sostinėje yra beveik federaliniai rinkimai... galime konstatuoti, kad krizinėje situacijoje rinkėjai pademonstravo, jog lieka kartu su valdančiąja partija", - sakė B.Gryzlovas.

"Tik drauge mes galime įveikti finansų krizės sunkumus, ir rezultatas, kurį pasiekė "Vieningoji Rusija", parodė, jog mes esame kartu, ir tai yra svarbiausia", - nurodė jis savo pareiškime.

B.Gryzlovas taip pat atmetė komunistų ir kitos opozicinės liberalios pakraipos partijos "Jabloko" kritiką dėl didelio masto pažeidimų, pareiškęs, kad pati valdančioji partija surinko nemažai prieš ją nukreiptų pažeidimų įrodymų.

Pažeidimų užteko visiems

"Jabloko" sekmadienį pranešė, kad jos atstovus "užgriuvo lavina skambučių" iš Maskvos rinkėjų, kurie skundėsi, kad negalėjo atiduoti savo balsų, nes atvykę į balsavimo apylinkes išgirdo, jog kažkas jau balsavo už juos. Taip pat esą po Maskvą važinėjo autobusai pilni žmonių, kurie balsuodavo vis kitoje rinkimų apylinkėje.

Ir "Jabloko", ir komunistai pareiškė, kad rinkimų rezultatus apskųs teisme.

"Negalime pripažinti šių rinkimų ar laikyti jų normaliais. Kovosime prieš šio balsavimo rezultatus aikštėse ir teismuose", - sekmadienį vėlai vakare sakė Komunistų partijos vicepirmininkas Vladimiras Kašinas.

Komunistai savo tinklalapyje www.kprf.ru tvirtina, kad kai kuriuose sostinės rajonuose, jų turimais duomenimis, jie surinko daugiau nei trečdalį visų balsų, nors oficialūs duomenys rodo, kad jų rezultatai kur kas prastesni. Tikslesnių duomenų tinklalapyje nepateikiama.

Vienas partijos pareigūnas kaip sukčiavimo pavyzdį pateikė faktą, kad sostinės Sokolo rajone, kuriame balsavo ne daugiau 400 rinkėjų, balsadėžėse buvo surasti 1 200 balsalapių.

"Pažeidimai tokie baisūs, negaliu suvokti, kodėl valdžia tai daro", - sakė jis.

Nepriklausoma rinkimų stebėtojų asociacija "Golos" patvirtino, jog kaltinimai dėl balsų klastojimo ir rinkėjų bauginimo turi pagrindo.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra
Visi komentarai (0)

Daugiau naujienų