„Rosatom“ vadovas: raketų bandymų poligone žuvę darbuotojai kūrė naujus ginklus

Rusijos valstybinės branduolinės energetikos agentūros vadovas pirmadienį patvirtino, kad praėjusią savaitę žuvę penki mokslininkai dalyvavo „naujų ginklų“ kūrime.

Jis pažadėjo tęsti bandymus „iki galo“, nepaisant įvykusio sprogimo.

Nelaimė įvyko Baltosios jūros pakrantėje esančiame Arkties kariniame poligone ketvirtadienį, tačiau Rusijos valdžia tik šeštadienį pripažino, kad sprogimas buvo branduolinio pobūdžio.

Po sprogimo buvo trumpam užfiksuotas radioaktyviojo fono padidėjimas.

JAV ekspertai sakė, kad jis gali būti susijęs su sparnuotosios raketos „Burevestnik“ bandymu. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas apie šią raketą užsiminė anksčiau šiais metais.

Rusijos branduolinė agentūra „Rosatom“ pirmadienį pagerbė penkių žuvusių savo darbuotojų atminimą.

„Geriausias būdas jų atminimui (įamžinti) bus mūsų tolesnis darbas kuriant naujus ginklus“, – sakė „Rosatomo“ vadovas Aleksejus Lichačiovas.

„Mes vykdome savo tėvynės užduotį, jos saugumas bus patikimai užtikrintas“, – naujienų agentūros citavo jo žodžius.

Kaip pranešė „Rosatomas“, nelaimė įvyko per raketos bandymą šalies šiaurinėje Archangelsko srityje esančioje raketų bandymų jūrinėje platformoje.

Kuro sprogimo sukelta banga nubloškė darbuotojus į jūrą, nurodė agentūra.

Rusijos šiauriniame Severodvinsko mieste ketvirtadienį buvo trumpai užfiksuotas radioaktyviojo fono padidėjimas, o panikos ištikti vietos gyventojai suskubo įsigyti jodo preparatų, galinčių apsaugoti nuo radioaktyvių medžiagų susikaupimo skydliaukėje.

„Tikri didvyriai“

Per metinį pranešimą anksčiau šiais metais V. Putinas paskelbė, kad Rusija kuria raketas, kurias jis pavadino „nenugalimomis“, ir pagrasino dislokuoti atitinkamus ginklus, nutaikytus į „sprendimų priėmimų centrus“ Vakarų šalyse, jei jos Rusijai keltų rimtą grėsmę.

Ekspertai sieja sprogimą su branduolinėmis sparnuotosiomis raketomis „9M730 Burevestnik“, pagal NATO klasifikaciją – „SSC-X-9 Skyfall“.

Vasarį V. Putinas tvirtino, kad šių raketų bandymai einasi sėkmingai.

Nelaimė įvyko Nionoksos bandymų poligone, esančiame prie Baltosios jūros. Šis kompleksas nuo Sovietų Sąjungos laikų naudojamas raketų, naudojamų atominiuose povandeniniuose laivuose ir antvandeniniuose laivuose, bandymams.

Atsisveikinimo su žuvusiais mokslininkais ceremonija vyko uždarame Sarovo mieste, esančiame Nižnij Novgorodo srityje, už 500 km į rytus nuo Maskvos.

V. Putino administracijos vadovo pavaduotojas ir buvęs „Rosatomo“ generalinis direktorius Sergejus Kirijenka per laidotuvių ceremoniją pavadino aukas „tikrais didvyriais“.

Jo teigimu, per bandymus mokslininkai žinojo apie fizinę riziką, „kurios, deja, kad ir kaip ruoštumeisi, negali visiškai išvengti“.

Šaltojo karo metais Sarovas buvo itin slaptas miestas. Sovietiniais laikais jis buvo vadinamas Arzamu-16. Čia buvo sukurti pirmieji Tarybų Sąjungos branduoliniai ginklai.

Sarovas vis dar yra uždaras miestas, ir jo gyventojams yra taikomi keliavimo apribojimai.

Praėjusį mėnesį 14 Rusijos karinio jūrų laivyno jūreivių žuvo per atominiame povandeniniame aparate kilusį gaisrą, kurio visų aplinkybių Kremlius iki šiol neatskleidė.

Tuo metu Jungtinės Valstijos anksčiau šį mėnesį pasitraukė iš Vidutinio nuotolio branduolinių pajėgų (INF) sutarties, o Rusija atsakydama oficialiai paskelbė šio svarbaus Šaltojo karo laikų ginklų kontrolės pakto galiojimo pabaigą. Tai pakurstė nuogąstavimus, kad abi supervalstybės gali atnaujinti didelio masto ginklavimosi varžybas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Lyg jankiai tų ginklų nekurtų... :/

rusai

rusai portretas
jsu nieko nesukuria,tik filimukus kompo pagalba kuria apie savo ginkluote,taip kaip amerikonas apie menulio 'issilaipinima' arba marso 'uzkariavima, siu dienu tehnologijos leidzia taip kurt ,jeigu yra kurie tuo 'tiki'.

>Anonimas

>Anonimas portretas
Kada isleido? Kas gydytojas?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių